Arbori în locul lampadarelor

Arbori in locul lampadarelor

Cativa oameni de stiinta din Taiwan au avut ideea de a incorpora nanoparticule de aur in seva unor copaci, astfel incat acestia sa poata produce lumina, relateaza zigonet.com. De curand, cercetatorii taiwanezi au ajuns la concluzia ca, prin inserarea unor nanoparticule de aur in seva mai multor arbori, pot face ca acestia sa genereze lumina….

Citește mai departe

Tuburile cu LED-uri reduc cu pana la 65% factura de energie

Proffice, liderul national in distributia de produse de birotica-papetarie, anunta lansarea pe piata romaneasca a unei noi linii de business: distributia de tuburi cu LED-uri, o alternativa ecologica pentru iluminat, care permite reducerea costurilor legate de consumul de energie cu pana la 65%. Produsele sunt distribuite de Oro Silver, companie membra a Grupului RTC, si…

Citește mai departe

Poluarea luminoasa

Poluarea luminoasa este produsa de iluminarea urbana ineficienta, de iluminarea incorecta a drumurilor si autostrazilor sau de iluminarea privata inadecvata si provoaca o serie intreaga de probleme. Se vorbeste de poluare luminoasa atunci cand luminile artificiale sunt atat de numeroase si omniprezente incat dauneaza intunericului normal si dorit pe timpul noptii. Astfel, la caderea noptii,…

Citește mai departe

Astroclubul Bucuresti: Daca sistemul nostru de iluminat public si privat ar fi unul corect si eficient energetic, am economisi 30% din banii publici cheltuiti pe iluminat

Cu ocazia Earth Hour 2009, Astroclubul Bucuresti a realizat un studiu de calitate a cerului, menit sa puna in evidenta cu cat ar scadea poluarea luminoasa din capitala daca am avea un iluminat corect. Studiul a constat in determinarea celei mai slabe stele vizibile pe cer cu ajutorul unui aparat special numit Sky Quality Meter….

Citește mai departe

    Bucurestiul a devenit o capitala a risipei de lumina

    Reclamele care raman aprinse pe toata durata noptii si sursele de iluminat public pozitionate incorect transforma cerul intr-un panou opac. Efectele poluarii luminoase se manifesta atat asupra sanatatii oamenilor, cat si asupra ecosistemelor, florei si faunei. Pentru locuitorii marilor orase, cerul instelat este o utopie. Repere ale lumii moderne si in plina dezvoltare, vitrinele magazinelor…

    Citește mai departe

    „Lampa floare” de la Philips – noul concept de iluminare stradala

    Conceptul dezvoltat de Philips are avantajul de-a colecta energie solara dar si eoliana. Noaptea, dispozitivul straluceste usor cand nu-i nimeni in preajma si ilumineaza puternic atunci cand detecteaza miscare. Designul unor solutii eficiente de iluminare stadala a zonelor urbane reprezinta o provocare pentru managerii urbani. Prea multa iluminare duce la poluarea luminoasa – care nu…

    Citește mai departe

    Lasati noaptea sa fie noapte, salvand cerul de poluarea luminoasa!

    Poluarea luminoasa este denumirea populara a stralucirii cerului, stralucire cauzata de iluminatul artificial ce este risipit in particule mici in aer ca picaturile de apa sau de praf, potrivit StiintaAzi.ro. Iluminatul stradal, reclamele, excesul de lumina de la evenimentele sportive, iluminatul cladirilor sunt doar cateva dintre cele mai importante surse de lumina artificiala. In ultimii…

    Citește mai departe

    Lumina care polueaza cerul Capitalei

    In urmatorii cinci ani, intreg sistemul de iluminat public din Bucuresti va fi transformat intr-unul ecologic Becurile stradale din „Micul Paris” vor consuma mai putina energie, iar prin noile abajururi „cut-off”, lumina nu se va mai pierde in eter. Poluarea luminoasa reprezinta distributia necorespunzatoare a fluxului luminos al aparatelor de iluminat si contraste foarte mari…

    Citește mai departe