Conceptul dezvoltat de Philips are avantajul de-a colecta energie solara dar si eoliana. Noaptea, dispozitivul straluceste usor cand nu-i nimeni in preajma si ilumineaza puternic atunci cand detecteaza miscare.
Designul unor solutii eficiente de iluminare stadala a zonelor urbane reprezinta o provocare pentru managerii urbani. Prea multa iluminare duce la poluarea luminoasa – care nu doar estompeaza admirarea stelelor ci intervine in ciclul normal de dezvoltare al plantelor si animalelor. Pe de alta parte, prea putina iluminare scade siguranta cartierelor.
Una dintre solutii este acest concept nou numit „Light Blossom”, creat de Philips Electronics. Acesta este un sistem LED inteligent care ofera pe langa iluminare cu intensitate diferita si posibilitatea eliminarii retelei uzuale de electricitate, fiind un dispozitiv eficient energetic.
De-a lungul zilei, dispozitivul functioneaza asemeni unei flori, isi deschide „petalele” pentru a colecta energie solara si le reorienteaza in functie de pozitia acestuia astfel incat sa fie cu „fata” la acesta si sa obtina eficienta maxima (asemeni florii soarelui).
In zilele innorate cu vant puternic, isi ridica automat petalele intr-o pozitie care le permite captarea energiei eoliene. Pe masura ce se rotesc, petalele transfera miscarea unui rotor incorporat care o va transforma in energie.
Lampa floare isi schimba continuu sursa de energie in functie de conditiile meteo si isi afiseaza fluxul de energie colectat prin intermediul unui decor al trunchiului vizibil oricarui trecator.
La apus, dispozitivul se activeaza automat iluminand in jur. Philips sustine ca aceasta lampa minimizeaza poluarea luminoasa si doar in momentul detectarii miscarii se trece de la modul de stand-by la cel cu intensitate crescuta.
Philips afirma de asemenea ca, ledurile eficiente energetic ale lampii utilizeaza numai jumatate din energia folosita de traditionalele lampi stradale pentru a produce aceeasi intensitate luminoasa.
Deoarece dispozitivul nu necesita retea electrica, se poate instala si in zonele rurale fara investitii in infrastructura. In zonele urbane dispozitivul poate chiar transmite excesul de energie generat infrastructurii electrice clasice ceea ce-l transforma mai de graba in producator de energie decat consumator.
Philips a inaugurat conceptul in octombrie in cadrul evenimentului Philips Simplicity Event ce a avut loc la Moscova.
Sursa: Physorg.com