Controversa la cascada Purlin Brook, Australia

Se pare ca incalzirea globala si minimizarea zonelor naturale duc la controverse pe tot cuprinsul globului in ceea ce priveste pastrarea cat mai aproape de natural a zonelor protejate. O asemenea polemica s-a ivit si la cascada Purling Brook din Australia, in urma protestului scris impotriva infiintarii in zona a unui skywalk.

Termenul acesta nu are o definitie stabilita, dar se poate gasi sub forma unui pod / coridor cu podele de sticla, construit in zone de mare atractie turistica. Cel mai cunsocut este cel de la Marele Canion, construit in forma de potcoava, fiind suspendat chiar deasupra prapastiei.

Discutiile pro si contra pe orice tema legata de natura ajuta foarte mult la raspandirea in lume la cat mai multe informatii despre ecoturism, discutii – verzi -, mediu, conservare, etc si oricare alt subiect ce contribuie la educarea populatiei

In cazul cascadei de la Purling Brook, nemultumirile au venit cand construirea acelui skywalk era inca in faza de proiect. Grupul verde Gecko a protestat impotriva proiectului de turism, argumentand ca indeplinirea acestuia ar crea turism de masa intr-o zona ce are nevoie de protectie pentru peisajul unic ce il ofera. Presedintele grupului Gecko, Rose Adams, a afirmat ca zona este favorabila ecoturismului pentru a pastra – valorile mostenite de acest platou, mai ales cand se confrunta cu impactele necunoscute ale incalzirii globale. – Argumentele pro ecoturismului in zona sunt ca acesta din urma functioneaza prin definitie dupa principiul conservarii naturii si nu a distrugerii acesteia prin atragerea in masa a turistilor, situatie foarte probabila in urma construirii unui skywalk.

Ca de obicei, in orice discutie legata de natura si conservarea ei, parerile sunt impartite. Consiliul local admite ca are nevoie sa vada un proiect inainte de a-l inchide, mai ales ca afacerile in zona au un trend descendent si este nevoie de o noua atractie pentru a ademeni vizitatorii.

Pana si opiniile oamenilor de rand sunt la fel de controversate, unii afirmand ca au ajuns la saturatie cu planurile ecologice, altii dimpotriva sustinand interesul grupului Gecko de a salva zona de un val turistic peste posibilitatile de sutinere ale acestuia.

In definitiv, aceste discutii se afla in mijlocul luptei pentru turismul mondial. Mai mult decat atat, reprezinta chiar argumentele pentru directia pe care o ia lumea in termeni de dezvoltare globala. Aceste discutii nu se rezuma numai la situatii locale, ci la educatie, supravietuirea animalelor si peisajelor unice si nu in ultimul rand la tendintele oamenilor in general de a distruge mai mult decat a proteja.

Intrebarea care ar trebui pusa la finele unor astfel de discutii ar fi : continuam in acelasi ritm, straduindu-ne sa salvam orice, sau incepem prin a ne schimba mentalitatea si a lasa in urma noastra numai urme de pasi, a lua cu noi numai amintiri si a – omori nimic mai mult decat timpul -?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *