Omul Domnului, „pastor” peste 60 de familii de albine

Preotul Stefan Daia din comuna Cujmir, judetul Mehedinti a devenit crescator de albine in urma cu aproape 20 de ani. Preotul amplaseaza stupii langa paduri de salcam si de tei, pe langa culturi de rapita sau de mustar sau in zone cu albastrele si talpa-gastei.
apicultura
Preotul Stefan Daia este apicultor din 1989, cand absolut intamplator a gasit un roi de albine intr-o scorbura de stejar.
Primul stup l-a vazut insa mult mai devreme, in copilarie, cand avea 10 ani.

„Eram mic si-mi aduc aminte cand mergeam cu tata in vizita la un om batran din Poiana Ciorii. Acolo am vazut un stup din nuiele, ca un cos, imbracat cu pamant. Ca sa poata lua fagurii de miere, acel batran darama pamantul care ingradea stupul”, isi aminteste Stefan Daia.

„Cariera” de apicultor a inceput-o mult mai tarziu, in anul 1989. „Eu am pornit de la un roi de albine gasit intr-o scorbura de stejar in padurea Punghinei. Cumparasem un metru cub de lemne din padure, cu firul, cum cumpara orice om.

Intr-unul dintre copacii pe care-i aveam marcati si care era uscat, am gasit un roi de albine. L-am spart acasa, am chemat un apicultor si am facut un stup. Anul urmator, am facut patru stupi din acel roi. Si asa i-am inmultit”, ne-a povestit preotul din Cujmir.

Ajutat de familie

Astfel, parintele Daia a ajuns sa aiba in prezent 60 de stupi, pe care ii duce cu tractorul pe langa paduri de salcam si de tei sau pe langa culturi de rapita ori de mustar. Stupii raman pe platforma adusa cu tractorul, iar cei care ii supravegheaza dorm intr-o „rulota veche cumparata mai de mult”.

„Am luat-o special pentru asta, sa stam in ea cand plecam cu stupii. Sunt perioade in care merg numai eu sa stau cu stupii, dar ma ajuta foarte mult si preoteasa si nora mea. Baiatului meu ii place mai mult zootehnia”, ne-a mai povestit preotul. „Sigur ca de albine ma ocup in afara programului bisericesc. Dar religia are legatura cu apicultura… Stiti bine ca din cele mai vechi timpuri stuparitul s-a dezvoltat pe langa biserici”, afirma cu mandrie parintele Daia.

Efecte „tamaduitoare”

Preotul apicultor din Cujmir se axeaza pe mierea poliflora, extrasa din zonele pline de albastrele si de talpa-gastei. Produce si miere de salcam sau de tei, dar, spune el, „cele mai tamaduitoare efecte le are mierea poliflora”. „Eu, unul, consum zilnic miere poliflora si ma simt extraordinar. Mierea este cea care m-a ajutat cand am avut mai multe probleme de sanatate”, povesteste preotul.

Cu aceeasi mandrie vorbeste despre „reteta” pe care numai mama sa o stie pentru o anumita alifie care vindeca arsurile: „O face cu propolis, cu poliflora, cu ceara, cu otet din vin, untura nesarata si… alte secrete ale ei. O sa o rog insa sa ne lase si noua secretul acestei alifii.

Dincolo de beneficiile pe care le prezinta mierea din punctul de vedere al sanatatii, preotul nu ezita sa ne vorbeasca despre veniturile pe care i le aduce apicultura. „In plus, este vorba si de castig financiar. Eu, la 60 de stupi, daca anul este bun, scot profit in jur de 100 milioane de lei vechi (10.000 de lei)”, ne-a mai spus preotul Stefan Daia.

Fonduri nerambursabile

Apicultorii primesc subventii de 20 de lei pentru fiecare familie de albine daca predau cel putin 10 kilograme de miere pentru fiecare familie de albine la un procesator autorizat.

Potrivit presedintelui asociatiei Pro Apis (care reuneste apicultorii din judetele Caras-Severin, Mehedinti, Gorj si Dolj), Angel Baloi, apicultorii pot beneficia si de fonduri nerambursabile de cate 1.500 de euro pe an pe o perioada de cinci ani de zile pentru cei cu varste de pana in 62 de ani. Banii sunt acordati pentru „sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta”.

Pentru apicultorii sub 40 de ani au aparut proiecte si mai tentante, pentru „instalarea tinerilor fermieri”. Este vorba de sume nerambursabile cuprinse intre 10.000 de euro si 25.000 de euro.

Model pentru dascalii din sat

Tot in comuna Cujmir mai sunt aproximativ 25 de crescatori de albine, multi dintre ei tineri, pentru care preotul este apicultorul cu experienta care i-a convins de beneficiile afacerii. Sapte dintre ei sunt profesori sau invatatori la scoala din localitate. De pilda, profesorul de informatica de la scoala din Cujmir, Doru Basca, recunoaste ca primele albine le-a luat de la preot.

,,De la parintele Daia am luat anul trecut sapte familii de albine si acum am facut 12 stupi. Mai sunt dascali apicultori la noi. Este vorba Gigi Velici, Costel Dumitrica, Cornel Badoiu, Sabin Leca. Discutam zilnic despre albinele noastre”, ne-a declarat profesorul Doru Basca. Acesta spune ca, avand in vedere ca „parintele este si profesorul de religie al scolii”, cele mai interesante „dezbateri” despre cresterea albinelor au loc in cancelaria scolii, in pauzele dintre ore.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *