Ingineria genetica in domeniul agroindustrial duce la imbolnavirea organismului in timp
Ingineria genetica, folosita pe scara larga pentru cresterea substantiala a productiei de alimente necesare consumului, are si reversul medaliei: imbolnavirea organismului in timp
Doctorii Ana Maria Mihalache, Mihaela Vicol, Teodora Manea explica:
Beneficiile obtinute prin tehnicile de inginerie genetica in domeniul agroindustrial pot fi clasificate astfel:
plante rezistente la seceta si daunatori;
cereale cu continut crescut de proteine;
cereale fara gluten;
orez cu un continut ridicat de vitamina A;
seminte de rapita cu acizi grasi care pot fi utilizati in regimurile dietetice;
plante fara proteina, provocatoare de alergii (cum ar fi kiwi);
rosii cu coacere in timpul transportului;
soia cu o cantitate crescuta de lecitina (prezenta in mod obisnuit in galbenusul de ou), care e emulgator pentru margarina, ciocolata si alte produse alimentare.
De asemenea, tehnica se aplica in productia de branzeturi, in hrana pentru dieta pasarilor si a porcilor, in obtinerea unor vitamine si arome alimentare.
Aceste interventii umane in structura naturala a alimentelor se intoarce impotriva omului, deoarece apar efectele adverse ale eliberarii in mediu a organismelor modificate genetic.
Specialistii enumara cateva:
boli umane (efecte toxice sau alergice);
efecte negative asupra dinamicii si diversitatii genetice a populatiilor de specii din mediul respectiv;