Comisia Europeana ar putea interzice utlizarea a trei insecticide care afecteaza albinele

CE adopt? decizia privind restric?ionarea, de la 1 decembrie, a utiliz?rii unui num?r de 3 pesticide nocive pentru albine
Comisia Europeana ar putea interzice utlizarea a trei insecticide care afecteaza albinele
Comisia Europeana ar putea interzice utlizarea a trei insecticide care afecteaza albinele

Incepand cu iulie 2013, Comisia Europeana ar putea sa interzica utlizarea a trei insecticide din clasa neonicotinoide care afecteaza albinele, conform unei propunere inaintate de grupuri de ecologisti, scrie cotidianul britanic The Guardian. Cele trei insecticide sunt prezente in pesticidele utilizate pentru patru tipuri de culturi: porumb, rapita, floarea soarelui si bumbac. Propunerea va fi discutata in 25 februarie, iar daca majoritatea statelor membre vor vota in favoare, utilizarea celor trei produse va fi interzisa pentru o perioada de doi ani. Pana in prezent, Franta si Olanda s-au declarat pentru propunere, in timp ce Marea Britanie si Germania sunt considerate drept principalele tari reticiente la aceasta propunere.

Era timpul pentru “o actiune rapida si decisiva”, a spus Tonio Borg, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, care a adaugat ca propunerea a fost “ambitioasa, dar justificata”.

Luis Morago, reprezentantul grupului ecologist Avaaz, responsabil de initierea unei petitii impotriva acestor pesticide care a strans 2,2 milioane de semnaturi a declarat: “este prima data cand UE a recunoscut ca disparitia albinelor are un autor: pesticidele. Suspendarea ar putea marca un punct critic in lupta de stopare a acestui Armaghedon chimic contra albinelor, dar nu merge suficient de departe. Peste 2,2 milioane de persoane cer Comisiei Europene interzicerea completa a acestor pesticide”.

Cele trei neonicotinoide – clothianidin, imidacloprid si thiamethoxam – sunt prezente in pesticidele produse de grupul german Bayer si cel elvetian Syngenta, si in special in Cruiser OSR, un insecto-fungicid folosit pe scara larga in agricultura din 1990, la tratarea rapitei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *