Numarul armelor nucleare din lume continua sa scada, dar intr-un ritm mai lent fata de anii anteriori, a anuntat luni Institutul International de Cercetare pentru Pace (Sipri) de la Stockholm.
„In ultimii cinci ani a avut loc o diminuare constanta, la nivel de ansamblu, a numarului focoaselor nucleare din lume”, a subliniat grupul de experti in raportul anual despre puterile nucleare mondiale.
„Reducerea este legata mai ales de Rusia si Statele Unite, care detin impreuna, in contnuare, peste 93% din intregul arsenal nuclear”, afirma grupul.
Numarul focoaselor nucleare din lume se ridica la 16.300 in 2014, fata de 17.270 in 2013, in timp ce in 2011 existau 20.530, fata de 22.600 cu un an inainte.
Sipri a avertizat ca aceasta scadere nu este sinonima cu un angajament real al puterilor nucleare de a-si reduce arsenalele.
Statele Unite si Rusia detineau 7.300 si, respectiv, 8.000 de focoase nucleare la inceputul anului, potrivit Institutului.
„Anul acesta, din nou, statele care detin arma nucleara au adoptat putine masuri pentru a-si dovedi vointa de a-si distruge arsenalul nuclear”, au declarat cercetatorii Shannon Kile si Phillip Patton Schell, citati in raport.
„Programele de modernizare pe termen lung aflate in curs arata ca, din punctul lor de vedere, armele nucleare vor ramane elemente profund ancorate in calculele strategice”, au continuat ei.
In contextul in care principalele puteri nucleare continua sa-si reduca arsenalul, alte tari, ca Marea Britanie si Franta, au ramas la acelasi nivel, cu 225 si, respectiv, 300 de focoase nucleare.
„China, India si Pakistanul sunt singurele puteri nucleare care si-au sporit arsenalele, in timp ce Israelul pare sa astepte sa vada evolutiile din Iran”, a apreciat Institutul de cercetare.
La inceputul lui 2014, China detinea 250 de focoase nucleare, India intre 90 si 110, Pakistanul intre 100 si 120, iar Israelul 80, potrivit raportului.
Coreea de Nord figureaza pe lista cu 6 pana la 8 focoase nucleare.
„Exista un consens care apare in cadrul comunitatii expertilor si care sugereaza ca Phenianul a produs un numar mic de arme nucleare, ca de exemplu dispozitive explozive nucleare rudimentare”, precizeaza Sipri.
Datele au la baza cantitatea de plutoniu pe care Coreea de Nord ar fi putut sa o produca si nu capacitatea de a o utiliza ca pe o arma, in practica, a notat Schell, contactat de AFP.
„Exista probabil sufient material pentru 6 pana la 8 arme”, a subliniat el.
„Dar nu au existat inca indicii clare cu privire la capacitatea de a produce un focos nuclear si de a concepe un sistem de rachete asociat, care sa poata sa suporte acest focos nuclear”, a conchis expertul.