Insulele Marshall au chemat in instanta puterile nucleare

  0
  322
  Insulele Marshall au chemat in instanta puterile nucleare
  Insulele Marshall au chemat in instanta puterile nucleare
  Insulele Marshall au chemat in instanta puterile nucleare

  Insulele Marshall, s-a ridicat, joi, in fata Statelor Unite si a altor opt natiuni care detin armament nuclear intentind un proces fara precedent, la Haga, prin care spera sa le oblige la respectarea obligatiilor cu privire la dezarmarea nucleara, conform Washington Post.

  Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franta, China, Israel, India, Pakistan si Coreea de Nord sint acuzate de ”incalcari flagrante” a legii internationale cu privire la inarmarea nucleara.

  Grupul de insule, folosit de SUA ca zona pentru teste nucleare, va aduce in instanta cele noua natiuni la Tribunalul International de la Haga.

  Cele nou tari isi modernizeaza arsenalele nucleare in loc sa negocieze dezarmarea si vor cheltui 1 trilion de dolari pentru acele arsenale in urmatorul deceniu, sustin oficialii din Insulele Marshall.

  ”O vad ca pe o confruntare intre David si Goliath”, a declarat David Krieger, presedintele Nuclear Age Peace Foundation, care a adaugat ca alte tari ar putea sa se implice in acest efort legal.

  SUA, Marea Britanie, Franta, China si Rusia sint semnatare ale Tratatului de Nonproliferare Nucleara din 1968, in timp ce Israel, India, Pakistan si Coreea de Nord vor fi aduse in instanta pentru incalcarea ”legii internationale”.

  Tratatul de Nonproliferare Nucleara este considerat piatra de temelie al eforturilor de dezarmare nucleara.

  Statele Unite a efectuat 67 de teste nucleare in Insulele Marshall pe o perioada de 12 ani provocind pagube majore asupra sanatatii si mediului.

  Oficialii micii natiuni din Pacific vor sa opreasca inarmarea nucleara si spera ca instanta le va cere statelor sa isi respecte obligatiile.

  ”Nu a existat nici un sigur caz in care un guvern a spus statelor nucleare: tu nu respecti obligatiunile de dezarmare”, a declarat John Burroughs, directorul comitetului de avocati din New York pe domeniul Politicii Nucleare.

  Actiunea ar fi sustinuta de sapte laureati ai Premiului Nobel.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.