Intalnire de gradul zero in Groenlanda

Din cauza topirii ghetarilor, tinutul bogat in petrol e gata sa devina independent

Ministrii de externe din cinci tari vecine Groenlandei s-au intalnit ieri pentru a discuta suveranitatea acesteia. Incalzirea globala face mai accesibil petrolul de aici.

E prima intalnire la nivel ministerial dintre Canada, Danemarca, Norvegia, Rusia si Statele Unite. Discutiile au loc in contextul impactului schimbarii climatice asupra ghetarilor care se topesc, ceea ce deschide noi perspective economice pentru Groenlanda, informeaza Reuters.

„Schimbarea climatica e un fapt pentru zona arctica. Gheata se topeste si deschide caile de transport spre resurse pana acum inaccesibile”, a declarat Per Stig Moller, ministrul de externe al Danemarcei.

Danezii au urgentat tot ceea ce tine de impunerea regulilor Natiunilor Unite asupra teritoriilor arctice si spera ca, la sfarsitul intalnirii, sa semneze o declaratie prin care ONU sa arbitreze orice disputa teritoriala.

Nu exista pretentii teritoriale

Cele cinci state vor discuta nu numai despre pretentiile teritoriale, dar si despre cooperarea in cazul unor accidente cu petrol in zona, precum si despre securitatea maritima.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat ziaristilor din Copenhaga ca nu exista vreo pretentie teritoriala asupra Groenlandei.

Noi crapaturi la Polul Nord

Saptamana trecuta, oamenii de stiinta canadieni de la Universitatea Trent din Ontario au spus ca au descoperit noi crapaturi in calota glaciara arctica

Reteaua de crapaturi se intinde de-a lungul a peste 16 kilometri

Cercetatorii spun ca fisurile dovedesc faptul ca stratul de gheata se dezinteg

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *