Cum ne putem proteja de muscaturile sau intepaturile insectelor

Cum ne putem proteja de muscaturile sau intepaturile insectelor

Cand vin caldurile cu totii ne dorim sa stim mai multe despre insecte pentru a ne putea proteja de muscaturile sau intepaturile lor.
Iata cateva lucruri despre insecte si ce ar trebui facut pentru a preveni incidentele nedorite.

Despre insecte #1: Capusele

In ultima vreme, capusele au isterizat tara noastra. Nu sunt niste insecte pe care le poti ignora cu atat mai mult cu cat iti pot intra, la propriu, pe sub piele. Daca iti plac iesirile la iarba verde, trebuie sa fii atent. Acestea pot trece foarte usor din iarba sau plante pe picior, pe mana, chiar si pe cap. Nu toate capusele sunt purtatoare de boli precum Lyme, si majoritatea muscaturilor nu pun viata in pericol. Dar, este totusi bine sa le eviti.
Odata suite pe corp, capusele cauta locuri calduroase si umede (subrat sau zona genitala). Muscatura poate fi alergica pentru unele persoane. Pentru a preveni muscaturile este recomanat ca atunci cand iesiti la padure sau la iarba verde, sa purtati haine care sa va acopere bratele, picioarele si capul. Cereti la farmacie un repelent pentru capuse. Dupa ce va intoarceti de la iarba verde, controlati-va corpul de capuse.
Insectele infestate nu transmit boala Lyme decat daca stau pe corp mai mult de 36 de ore. Primul semn de infectare este o iritatie circulara. Alte semne sunt febra, durere de cap si oboseala cronica. Netratata corespunzatoar, boala Lyme poate afecta mai multe parti ale corpului, muschi, ichieieturi, inima, sistem nervos. Majoritatea cazurilor de boala Lyme pot fi tratate cu succes daca sunt descoperite la timp.

Despre insecte #2: Paianjenii

Tara noastra nu are specii periculoase de paianjeni. Insa pot fi si exceptii. Iar printre cauzele aparitiei unor specii veninoase se pot numara colectionarii de astfel de insecte care le scapa de sub control. Trebuie sa fiti de asemenea atenti in cazul in care calatoriti in tari exotice.
Unele persoane pot fi alergice la muscaturile de paianjen. Daca va apar pete rosii, care apoi se transforma in pete albe, sau apar pungi de puroi dureroase, este cazul sa mergi la medic.

Despre insecte #3: Paduchii

Despre paduchi se spunea ca sunt apanajul saraciei si al mizeriei. Nu este deloc adevarat. Oamenii pot face paduchi, indiferent de clasa sociala din care fac parte. Este suficient sa probezi o palarie pe care a probat-o inainte cineva infestat. Muscaturile de paduchi genereaza mancarimi, iar scarpinarea poate duce la infectarea zonei. In cazurile severe se poate ajunge la pierderea podoabei capilare.
Pentru a scapa de paduchi si ouale lor trebuie sa folositi lotiuni, creme, sampoane speciale pe care vi le poate prescrie medicul sau le puteti folosi la recomandarea farmacistului. Spalati hainele, lenjeria de pat, periile de par pentru a preveni raspandirea paduchilor. Verificati de asemenea fiecare membru al familiei.

Despre insecte #4: Puricii
Puricii sunt insecte mici, fara aripi, dar foarte agile care se hranesc cu sangele “gazdei”. Si nu traiesc doar pe animale, si oamenii reprezinta o “gustare” la fel de buna. Unele persoane pot fi extrem de sensibile la muscatura de purice, iar ranile cauzate de scarpinare se pot infecta.
Ca sa preveniti muscaturile de purici, asigurati-va ca animalul de companie nu are purici. In plus, este recomandat sa tineti animalele de companie in afara dormitorului. Aspirati covoarele, mochetele in fiecare zi, si utilizati insecticidele impotriva puricilor o data pe luna.

Despre insecte #5: Albinele, viespile

Cand o albina inteapa, isi pierde acul si moare. Viespile, in schimb, pot intepa de mai multe ori. Iar aceste ace pot fi extrem de periculoase, mai ales daca sunteti alergici. Daca nu sunteti alergici, indepartati acul, curatati locul, puneti gheata si puteti lua un antihistaminic impotriva mancarimilor. De asemenea, acetaminofenul sau ibuprofenul ajuta impotriva inflamatiilor si a durerilor.
Cititi aici alte sfaturi in cazul in care sunteti intepati de o albina sau o viespe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *