ONG-urile din Romania si Serbia iau in serios problemele de mediu de pe malul Dunarii

ONG-urile din Romania si Serbia iau in serios problemele de mediu de pe malul Dunarii

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, ONG axat pe protectia mediului si care activeaza orasul Oravita din apropierea granitei cu Serbia, impreuna cu Directia Silvica Pančevo si AsociatiaAurora din Biserica Alba din Serbia, au realizat o actiune de igienizare a malului stang al Dunarii si a Deltei Nerei in zona localitatii Stara Palanka din Serbia. Locul ales este inainte de intrarea Dunarii in Romania.

,,In aceste zone exista mari cantitati de ambalaje din plastic aduse de Dunare din intreaga Europa, dar si de raul Nera – de aceasta data ambalajele provenind din Romania. Ploile de la jumatatea lunii trecute, au dus la cresterea debitelor iar apa adunat toate pet-urile si gunoaiele aruncate pe malurile apelor. Igienizarea vizeaza imbunatatirea habitatelor pasarilor de apa protejate prin lege din ecosistemul transfrontalier Labudovo Okno din Balta Nera – Dunare, ambele fiind zone umede si in acelasi timp situri Ramsar” spune presedintele grupului, Ioan Sturza Popovici.
In ce priveste rezervatia naturala Balta Nera – Dunare din Parcul Natural Portile de Fier, actiunea de igienizare are un caracter preventiv deoarece aceste ambalaje vor ajunge la un moment dat pe teritoriul rezervatiei, fie aduse de apele Dunarii la viituri, fie impinse de pe suprafata apei in golful Dunarii de la Bazias de catre vanturile puternice din zona.
Este stiut faptul ca an de an, Dunarea aduce zeci de tone de ambalaje pe care le aduna din toata Europa, iar la intrarea in Romania, din cauza curentilor si a vantului, acestea ajung pe malul romanesc sau in Delta Nerei- habitat protejat prin lege si facand parte rezervatiile europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *