Bruxelles-ul vrea ca Petrom sa primeasca permisiunea de a exporta gaz metan

Bruxelles-ul vrea ca Petrom sa primeasca permisiunea de a exporta gaz metan

Interdictiile impuse de stat producatorilor de gaze, de a nu le exporta decat dupa asigurarea consumului intern, trezesc nemultumirea Comisiei Europene.

Comisia Europeana va demara o procedura de infringement (prim pas in cazul unei dispute referitoare la incalcarea dreptului comunitar de catre un stat membru UE) indreptata impotriva Romaniei, motivul fiind o interdictie impusa de autoritatile statului referitoare la exporturile de gaze, potrivit Hotnews.ro. Declaratii in acest sens au fost facute siteului mentionat de stiri atat de surse guvernamentale, cat si de surse din piata.

Hotnews.ro arata ca informarea Comisiei Europene legata de procedura de infringement va fi facuta zilele acestea, cel mai probabil luni. Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, argumentul invocat fiind o sporire a securitatii aprovizionarii.

Deocamdata, posibilitatea tehnica a exportului de gaze din Romania nu exista. Din punct de vedere tehnic vor putea fi realizate in viitor exporturi prin conductele de interconectare Arad-Szeged, Giurgiu-Ruse si Ungheni-Iasi. Aceste proiecte se afla in diferite stadii, urmand sa fie finalizate in 2015-2016, dupa cum a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, intr-un interviu acordat HotNews.ro.

Insa, chiar daca din punct de vedere tehnic vor putea fi realizate exporturi, producatorii de gaze posibil interesati (Petrom si compania de stat – Romgaz) sa vanda pe pietele externe se vor confrunta cu anumite restrictii impuse prin noua lege a energiei electrice si gazelor naturale.

O prevedere a acesteia arata ca producatorii de gaze vor fi obligati sa asigure, cu prioritate, consumul de pe piata reglementata. Practic, producatorii de gaze sunt obligati sa puna cu prioritate la dispozitia furnizorilor cantitatile de gaze necesare acoperirii consumului pe piata reglementata, in conformitate cu reglementarile privind graficul de liberalizare a preturilor. Restul productiei proprii, mai putin cantitatea de gaze naturale aferenta consumului tehnologic, va fi pus la dispozitia pietei concurentiale. Insa dupa livrarea pe piata reglementata nu vor mai ramane cantitati disponibile pentru export. Poate doar dupa liberalizarea in mare parte a pietei, afirma Hotnews.ro. Liberalizarea se va face treptat, pana in 2014 pentru consumatorii industriali si pana in 2018 pentru consumatorii casnici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *