Interventie brutala a jandarmilor la un flashmob pasnic impotriva cenzurii impuse de RMGC in presa

Interventie brutala a jandarmilor la un flashmob pasnic impotriva cenzurii impuse de RMGC in presa

Cinci persoane participante la un flashmob au fost ridicate in mod brutal aseara de catre jandarmi si politisti, din fata sediului Televiziunii Romane.

Politia si jandarmeria au intervenit in forta dispersand participantii, i-au somat sa plece pe cei prezenti pretextand „blocarea unei cai de acces”, respectiv un trotuarul. (Imagini aici: http://www.youtube.com/watch?v=8aNOhpNm4QY). Fortele de ordine au incercat sa le intimideze astfel pe cele aproximativ 20 de persoane care protestau pasnic, prin lipirea unui leucoplast pe gura, fata de difuzarea reclamelor Rosia Montana Gold Corporation pe postul public de televiziune.

“Nu este prima data cand media din Romania minimizeaza actiunile de strada si mesajele opozitiei, in ciuda faptului ca reporterii de teren isi fac datoria. Vrem continut editorial independent, etic, echidistant, profesionist documentat”, au justificat initiatorii flash-mobului.
Cele cinci persoane au fost duse la sectia de politie si sanctionate cu avertismente si amenzi contraventionale.
Proteste similare au avut loc simultan si in alte cinci orase, unde sediile Televiziunii Romane au fost boicotate (Cluj Napoca, Iasi, Timisoara, Craiova, Targu Mures).

Flashmobul care a vizat televiziunea publica vine dupa ce mai multi activisti au ocupat hotelul Continental din Cluj, la inceputul acestei saptamani.Ei au protestat astfel fata de “tacerea” pe care televiziunea publica si mass-media in general se incapataneaza sa o pastreze atunci cand au loc actiuni impotriva proiectului “Rosia Montana Gold Corporation”, cenzurand buletinele de stiri din cauza contractelor de publicitate incheiate cu compania miniera.

Desi nenumarati reporteri au fost prezenti la Cluj pe parcursul celor sapte ore de protest, buletinele de stiri au marginalizat evenimentul.
Scopul protestelor a fost stoparea dezinformarii legate de proiectul companiei RMGC, proiect ce presupune folosirea cianurii, pe scara larga, in procesul de extragere a aurului la Rosia Montana. Informarile companiei au fost propagate in toata media romaneasca (video, audio si scrisa), omitand in mod deliberat aspecte legate de distrugerea valorilor de la Rosia Montana – valori umane, ecologice, de mediu, de patrimoniu, istorice si arheologice. Cu toata impotrivirea societatii civile, a mediilor academice si intelectuale, a Bisericii si a unei parti a comunitatii din Rosia Montana, firma canadiana, impreuna cu statul roman, prin reprezentantii sai din Guvern si Presedintie (inclusiv presedintele Traian Basescu), continua sa faca lobby si propaganda acestui proiect.

Informarea corecta a publicului privind acest subiect este cu atat mai importanta cu cat Parlamentul Romaniei se pregateste sa treaca o lege care permite oricarui investitor privat ce detine o licenta industriala de exploatare a resurselor naturale sa-i exproprieze fortat pe cei care locuiesc in zona vizata. Concret, daca modificarile la Legea minelor, gandite “cu dedicatie” pentru RMGC vor fi adoptate, cei care locuiesc in zone cu resurse miniere isi pot pierde proprietatile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *