Inundatiile fac ravagii in Moldova. Se anunta ploi in continuare

  0
  409

  Premierul Tariceanu a plecat val-vartej pentru a inspecta zonele afectate.

  Inundatiile puternice din ultimele 2 zile au facut ravagii in 4 judete din Moldova. Vrancea, Vaslui, Galati si Bacau sunt zonele grav afectate de ruperile de nori. Pentru evaluarea situatiei, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si-a anulat ieri, in ultima clipa, deplasarea la Sibiu, la Adunarea Ecumenica, pentru a merge la Tecuci. Situatia este de-a dreptul dezastruoasa. Cinci persoane si-au pierdut viata, iar o alta este data disparuta din cauza furtunilor violente si a ploilor abundente. 43 de localitati sunt afectate si 400 de case sunt distruse, retelele de energie sunt la pamant, opt linii feroviare au fost inchise, iar diverse portiuni de drumuri nationale au fost acoperite cu aluviuni. Prognoza pentru urmatoarele 24 de ore nu este deloc incurajatoare. Autoritatile spun ca vijeliile si caderile masive de precipitatii vor continua. Comitetul National pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit ieri dimineata la sediul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) pentru evaluarea pagubelor produse de inundatii si pentru a stabili planul de interventie pentru rezolvarea situatiei. „In zonele afectate, prin Agentia Nationala a Rezervelor Statului, se vor distribui ajutoare. Este vorba despre 50.000 litri de apa minerala, 10 tone de zahar, 2 tone de pateu, 15.000 de litri de ulei si 20 tone de motorina”, a declarat ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David. Tot ieri s-a decis ca Ministerul Sanatatii Publice sa monitorizeze starea de sanatate a populatiei pentru evitarea aparitiei unor epidemii si sa asigure puncte de prim-ajutor in localitatile afectate de inundatii. Comitetul pentru Situatii de Urgenta se gandeste si la realizarea unor brese pentru scurgerea apelor.

  „Urmeaza sa disponibilizam pompele de mica si mare capacitate pentru a asigura evacuarea urgenta a apei. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va decide oportunitatea efectuarii unor brese pentru evacuarea grabnica a apei unde situatia o impune, in special in municipiul Tecuc, si acolo unde evacuarea apei cu pompele de mare capacitate nu este eficienta”, a mai spus David.

  Prapad la Tecuci

  Ieri, premierul Tariceanu a survolat cu un elicopter judetele Galati si Vrancea, alaturi de ministrul Cristian David, ministrul Mediului, Attila Korodi, si cel al Muncii, Paul Pacuraru. Nemultumit de cum s-a actionat, premierul a avut o discutie aprinsa cu autoritatile locale, dupa care s-a „imbarcat” intr-o masina de teren si a plecat pentru a inspecta municipiul Tecuci. De miercuri, de cand au inceput ploile, sustine purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, premierul s-a aflat permanent in legatura cu autoritatile locale si a decis, ieri, ca este mai important sa mearga la Tecuci decat la Sibiu.

  Tariceanu l-a anuntat pe seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de anularea vizitei la Sibiu, precizand ca a decis sa mearga la inundatiile din judetul Galati. „Consider ca este mai important sa ma duc acolo unde oamenii au nevoie de mine. Ma duc sa verific daca autoritatile s-au mobilizat”, a explicat Tariceanu, inainte de a pleca spre Galati. Municipiul Tecuci este localitatea cea mai afectata de inundatii din judetul Galati. Peste 600 de locuinte si anexe gospodaresti de pe 100 de strazi si alei sunt inundate. Potrivit bilantului provizoriu intocmit ieri dimineata de Prefectura, 103 persoane sunt izolate, alte 150 fiind salvate. In aval de confluenta paraului Tecucel cu raul Barlad, in spatele zonei industriale a municipiului, apa a trecut peste dig, punand in pericol locuintele, iar autoritatile au luat masuri pentru evacuarea cetatenilor din aceasta zona. Municipiul Tecuci a ramas fara energie electrica miercuri, dupa miezul noptii.

  Ieri, MIRA a trimis in zona 2 elicoptere. Unul apartinand SMURD pentru actiuni de prim-ajutor, iar celalalt cu logistica pentru sucursalele Electrica de distributie a energiei.

  Citeste articolul Inundatiile fac ravagii in Moldova. Se anunta ploi in continuare integral in Curierul National

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.