Romania are „plantate” doar 37 de eoliene

Lipsa de interes a autoritatilor tin investitorii departe
Costul unei eoliene, dublat de accesul la sistemul national energetic
Potential de 9.000 MW

Nu este de mirare ca in timp ce pe teritoriul statelor vecine centralele eoliene rasar ca ciupercile dupa ploaie, Romania are „plantate” in total doar 37 de astfel de mijloace de producere a energiei verzi. Decalajul imens intre fortele eoliene europene instalate si cele autohtone este dat de dezinteresul sustinut al autoritatilor romane fata de investitiile in energia regenerabila, in special in cea eoliana. Astfel, cel putin pana acum, prin lipsa masurilor firesti de facilitare a acestei activitati, autoritatile romane au descurajat orice intentie de a investi in energia eoliana.

„Bineinteles ca o investitie in acest gen de energie regenerabila nu este atractiva pe teritoriul Romaniei. Investitia pentru ridicarea unei mori eoliene se ridica la circa 3 milioane de euro, si inca pe atat ar costa racordarea la sistemul energetic national, lucrare ce ar trebui suportata de autoritati. Iar pana in momentul de fata nu s-a facut nimic in acest sens”, a declarat Filip Carlea, consilier pe probleme energetice in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.

Bulgarii sunt mult in fata

In ciuda faptului ca potentialul eolian al Romaniei este de pana la 9.000 MW, de trei ori mai mare decat productia nucleara de energie electrica planificata la Cernavoda pentru 2007, aportul acestei forme de energie la productia totala este zero.

Energia eoliana in Europa depaseste de 5 ori intreaga putere energetica a tarii nostre. In timp ce Polonia are planificate cinci centrale eoliene a caror putere instalata va depasi 175 MW, iar Bulgaria dezvolta o centrala de 200 MW si alte trei de puteri de pana in 50 MW. Cele mai bune zone pentru instalatiile eoliene in Romania se afla pe litoralul Marii Negre atat in onshore, cat si in offshore pe partea de apa la adancimea de 5 pana la 20 de metri.

Autoritatile se „trezesc” abia acum

Dupa toate aparentele, autoritatile si-au dat seama ca, in acest ritm, Romania nu o va poate scoate la capat cu acordul conform caruia tara noastra va trebui sa detina in 2012 o cota de 33% surse de energie regenerabila. Astfel, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri ca investitorii care vor dezvolta proiecte de productie a energiei din surse regenerabile, in special centrale eoliene, nu vor beneficia de facilitati fiscale din partea statului, insa vor primi certificate verzi si conectarea la sistemul national de transport. Toate acestea vor deveni posibile prin strategia energetica si prin legea investitiilor, care urmeaza sa fie finalizata in perioada imediat urmatoare. Ministrul a mentionat ca producatorilor care vor dezvolta centrale eoliene in zona Dobrogea li se va asigura conectarea la sistemul national de transport al energiei electrice. Totodata, statul va dezvolta piata de tranzactionare a certificatelor verzi si a altor certificate care vor fi acordate pentru dezvoltarea de proiecte din surse regenerabile. Certificatele verzi sunt emise lunar producatorilor de catre Transelectrica, operatorul national de transport si sistem. Acestea pot fi tranzactionate pe piata certificatelor verzi, administrata de OPCOM, operatorul pietei de energie. Furnizorii de electricitate sunt obligati sa cumpere anual un numar de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii stabilite si cantitatea de electricitate furnizata clientilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *