Inventarul de emisii de gaze cu efect de sera al Romaniei risca sa fie suspendat de la tranzactionarea certificatelor de emisii

Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89
Inventarul de emisii de gaze cu efect de sera al Romaniei risca sa fie suspendat de la tranzactionarea certificatelor de emisii

Inventarul de emisii de gaze cu efect de sera al Romaniei risca sa fie suspendat de la tranzactionarea certificatelor de emisii pana cand Romania se va conforma cerintelor de raportare (INEGES), ceea ce inseamna pierderi de miliarde de euro pentru statul roman.

Decizia finala va fi luata la sfarsitul acestei luni de catre Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto, potrivit Fundatiei Terra Mileniul III.

De vina pentru aceasta situatie sunt legislatia elaborata cu intarziere si, potrivit autoritatilor, lipsa de experienta a functionarilor de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), care administreaza Registrul national al emisiilor, precum si numarul insuficient de angajati.

In cazul in care registrul va fi suspendat, statul roman va pierde oportunitatea de a tranzactiona cele 300 de milioane de unitati de certificate de emisii de gaze cu efect de sera alocate pentru perioada 2008-2012.

Termenul limita pentru vanzarea acestora este 2012, cand expira Protocolul de la Kyoto.

Nicio tranzactie efectuata in trei ani

Cu toate ca este prezenta pe aceasta piata din anul 2008, tara noastra nu a facut pana in prezent nicio tranzactie, in pofida afirmatiilor repetate ale autoritatilor ca exista state interesate de certificatele romanesti.

„In functie de perioada de suspendare a registrului, efectele sunt resimtite atat de statul roman, cat si de firmele inscrise in schema europeana de comert cu emisii si de firmele implicate in proiecte de implementare in comun.

In cazul in care suspendarea se va face pe o perioada de un an sau mai mare, lucrul acesta inseamna ca cele peste 200 de instalatii inscrise in schema de comert cu emisii nu vor avea acces la pietele internationale. Reglajul se va face numai intre firmele inscrise in registru la nivel national”, a declarat presedintele Fundatiei Terra Mileniul III, Lavinia Andrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *