Interese ascunse pe mii de hectare de padure

0
403
Cererea de retrocedare a 2.300 de hectare de padure cu documente false
Interese ascunse pe mii de hectare de padure

Juristii si specialistii pe probleme de fond funciar din Iasi si Suceava incearca sa puna cap la cap elementele constitutive care fac obiectul dosarelor de restituire a mii de hectare de teren cerute de Anisia Fischer

Ieri, Comisia Judeteana de Fond Funciar a respins solicitarea formulata de Anisia Fischer pentru validarea a 70 de hectare de teren agricol situate pe raza comunei Siretel, in ciuda existentei unei hotarari definitive si irevocabile a Judecatoriei de la Sfantu Gheorghe. „La presiunile IRTSV si Romsilva s-a considerat ca este necesara o hotarare a Comisiei Judetene de Fond Funciar”, a declarat Catalin Popa, reprezentantul Anisiei Fischer.

O alta problema intampinata de reprezentantii lui Fischer este stabilirea limitei teritorial – administrative dintre judetele Iasi si Suceava pe perimetrul in care ar trebui sa se faca punerea in posesie a unui trunchi de padure de 1.394 hectare. „La verificarea documentatiei s-a considerat de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi ca planul topografic nu este conform cu realitatea in ce priveste limita cu judetul Suceava. In calculatorul specialistilor de la OCPI, limita terenului solicitat se invecineaza cu judetul Botosani, nu cu Suceava. Masuratorile facute de catre noi, prin intermediul unei persoane fizice autorizate, s-au coordonat dupa datele furnizate de Institutul National de Geodezie”, a declarat Catalin Popa.

Potrivit conducerii OCPI Iasi, limita cu judetul Suceava, trasata in urma masuratorilor angajate de Anisia Fischer, este cea reala, dar nu pot fi luata in considerare pentru ca nu a aparut o hotarare de Guvern care sa faca referire la o noua reorganizare teritorial administrativa. „Pana la aparitia unei astfel de hotarari de Guvern este valabila Legea 2/1968. Este posibil sa avem o noua reorganizare teritorial administrativa a tarii, dar noi nu putem astepta un lucru incert fara sa operam cu vechea lege, care este inca in vigoare”, a spus Mihai Elvadeanu, consilierul pe probleme de fond funciar al prefectului de Iasi.

Afaceri in numele Anisiei Fischer

Greutatile in deblocarea acestei situatii au fost generate, pe de alta parte, potrivit specialistilor din comisie, de faptul ca proprietatea solicitata se afla pe teritoriul a doua judete, iar pentru solutionarea acestei situatii nu este prevazuta o procedura standard. „Blocajul este din partea celor de la OCPI, care doresc rectificarea planului cadastral si a procesului verbal de punere in posesie. In suprafata totala de 1.394 hectare, din care pe raza judetului Iasi ni s-au validat 1.154 hectare, intra si cele 70 de hectare de pe raza comunei Siretel, care au fost bagate ca teren agricol, acestea fiind de fapt poieni in cadrul trunchiului de padure de 1.394 hectare care face obiectul acelei proprietati. Validarea acelor 70 de hectare ne-a fost respinsa pentru ca Anisia Fischer nu ar fi facut dovada calitatii de mostenitor. Ramane sa atacam aceasta hotarare in instanta”, a mai spus reprezentantul Anisiei Fischer. In cazul in care Comisia Judeteana de Fond Funciar nu va pune in aplicare hotararea instantei de la Sfantu Gheorghe, aceasta risca sa plateasca o amenda zilnica de 50 de lei.

Reamintim faptul ca in cursul anului trecut, unul dintre dosarele prin care Anisia Fischer solicita restituirea unei suprafete de 3.800 hectare de padure pe raza comunei Deleni a facut obiectul unor cercetari instrumentate de Parchet si, mai apoi, de Directia Nationala Anticoruptie. In dosarul respectiv au fost audiati mai multi avocati si oameni de afaceri implicati, printre care si latifundiarul Ioan Zapodeanu, cel care afirma la acel moment ca a cumparat drepturile succesorale pe acea suprafata de padure, dar si pe altele. Acesta ii acuza la acea vreme pe juristii primariei Deleni, in frunte cu primarul Gheorghe Furtuna, dar si pe reprezentantii Directiei Silvie de faptul ca au distrus intentionat cererea originala de restituire a terenului, pentru ca padurea sa nu fi inapoiata. Contractul de vanzare – cumparare a drepturilor succesorale de catre Zapodeanu de la Anisia Fischer a fost atacat in instanta de catre rude ale evreicei, cerandu-se constatarea nulitatii absolute a documentului, lucru care s-a si intamplat. Comisia Judeteana de Fond Funciar a analizat de-a lungul timpului mai multe cereri din partea Anisiei Ficher prin care aceasta solicita restituirea a aproximativ 6.000 de hectare de teren cu vegetatie forestiera situate pe raza comunelor Siretel, Deleni si Tibanesti.

Nelu Paunescu

De-a lungul timpului, CJFF a analizat mai multe cereri din partea Anisiei Ficher prin care aceasta solicita restituirea a aproximativ 6.000 de hectare de teren cu vegetatie forestiera pe raza comunelor Siretel, Deleni si Tibanesti

* * *

In 2010, unul dintre dosarele prin care Anisia Fischer solicita restituirea unei suprafete de 3.800 hectare de padure pe raza comunei Deleni a facut obiectul unor cercetari instrumentate de Parchet si, mai apoi, de DNA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.