Investitie de 2,5 milioane de euro pentru prevenirea poluarii cu nitrati in Bazinul Somes-Tisa

Directia Apelor Somes-Tisa (DAST) va monitoriza, in urmatorii cinci ani, sapte zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti, realizandu-se si investitii de 2,5 milioane de euro in sapte comune din patru judete transilvanene in acest sens, transmite corespondentul NewsIn.
somes
Cauzele poluarii cu nitrati sunt practicile agricole necorespunzatoare si apele reziduale neepurate, iar odata ajunse in organismul uman, aceste substante pot provoca grave probleme de sanatate cum ar fi afectarea capacitatii respiratorii. Cei mai cunoscuti nutrienti sunt: azotatii, azotitii, amoniul si fosfatii, substante care sunt frecvent intalnite in gunoiul de grajd, dar si in apele menajere( detergentii).

Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, initiat de Ministerul Mediului, vizeaza trei componente: investitii in comunele din zonele vulnerabile, consolidare institutionala si campanie de informare publica. Investitia la nivel national este de 61 de milioane de euro.

„Reducerea poluarii cu nutrienti reprezinta o conditie esentiala pentru imbunatatirea conditiilor de viata si pentru mentinerea starii de sanatate a populatiei. De asemenea, rezultatele pozitive din acest domeniu vor contribui la atingerea starii bune a apei, deziderat propus prin Directiva Cadru pentru Apa, avand ca termen anul 2015”, a declarat Mircea Itu, directorul DAST, prin intermediul unui comunicat de presa de marti al institutiei.

In spatiul hidrografic Somes-Tisa vor fi monitorizate localitatile: Bontida- judetul Cluj, Crucisor- judetul Satu Mare, Ilva Mica- judetul Bistrita-Nasaud, Seini, Remetea Chioarului, Farcasa, Vadu Izei- judetul Maramures.

Investitia din comuna Apahida – unde se va amenaja un dentru demonstrativ de instruire – are prioitate. Aici vor fi efectuate activitati de elaborare a documentelor tehnico- economice( SPF+ SF), achizitionare a platformelor comunale si individuale pentru colectarea gunoiului de grajd, a echipamentelor pentru colectarea, compostare a si imprastiere a gunoiului, a pubelelor pentru separarea gunoiului menajer, reabilitare a demonstrativa a depozitelor de gunoi neautorizate, plantare a arborilor (asigurarea puietilor necesari) si lucrari demonstrative de reabilitare a pasunilor comunale. Investitia are o valoare de 607.850 de euro, din care 578.120 euro este aportul Bancii Mondiale, 26.130 de euro a Consiliul Judetean Cluj si 3.600 de euro a Consiliul Local al comunei Bontida.

Celelalte 6 comune situate in zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti sunt Ilva Mica, judetul Bistrita-Nasaud, Crucisor, judetul Satu Mare, respectiv Seini, Remetea Chioarului, Farcasa si Vadu Izei, toate din judetul Maramures.

Investitia din fiecare comuna se ridifa la 328.500 de euro, din care 311.425 de euro provind de la Banca Mondiala, 14.650 de euro de la Consiliul Judetean, iar fiecare consiliu local a contribuit cu 2.425 de euro.

Toate investitiile din cadrul proiectului la nivelul Directiei Apelor Somes-Tisa insumeaza 2.578.850 de euro, din care 2.446.670 de euro de la Banca Mondiala, 114.030 de euro de la consiliile judetene si 18.150 de la bugetele locale ale celor 7 comune.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *