Agent Green a protestat in Ikea impotriva poluarii cu mercur cauzate de nereciclarea becurilor uzate

Voluntari ai organizatiei de mediu Agent Green au protestat, marti, in Ikea din Bucuresti, deoarece magazinul nu a putut demonstra ca isi recicleaza becurile uzate care contin mercur, a declarat, pentru NewsIn, presedintele organizatiei, Gabriel Paun.
agent gren
Doi voluntari purtand tricouri imprimate cu mesajul “IKEA: Opreste poluarea – Recicleaza-ti becurile!” s-au plimbat in magazin pentru a atrage atentia clientilor si mai ales conducerii Ikea ca becurile economice trebuie reciclate si nu aruncate la gunoi. Alti voluntari imparteau ghidul “Green my light” despre economisirea de energie si reciclarea becurilor uzate.

Agent Green cere Ikea Romania sa garanteze ca recicleaza becurile economice si tuburile fluorescente uzate.

“Suntem surprinsi ca Ikea nu a putut garanta ca este responsabila fata de mediu si de sanatatea oamenilor. Le-am scris de doua ori si nu ne-au raspuns. Am auzit ca in alte tari unde vand becuri le recicleaza pe cele uzate. Sper ca nu considera romanii drept cetateni de clasa a doua. Poluarea cu mercur are consecinte grave si cerem companiei sa garanteze imediat in public ca isi recicleaza becurile”, a mai spus Paun.

El a adaugat ca producatorii de echipamente electrice sunt obligati prin lege sa recicleze becurile fie individual, fie participand la un sistem colectiv. Altfel, magazinul risca sa fie sanctionat de Garda de Mediu cu amenda de pana la 20.000 lei si cu suspendarea temporara a activitatii.

Ikea nu afiseaza nici timbrul verde la raft pentru becurile economice, iar containerul pentru colectarea becurilor uzate este unul singur si prea mic.

Conform ghidului “Green my light” in situatii asemanatoare se afla si magazinele Auchan, Carrefour, G’Market, Kaufland, Mega Image, Mr Bricolage, Plus, Selgros, Spar, Dedeman, KIKA si Atas.

Becurile economice si tuburile fluorescente sunt surse de lumina eficiente energetic, ce contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si rezista pana la 10 ani. Totusi, ele contin mercur si pot polua mediul daca se sparg. Poluarea organismului uman cu mercur poate cauza efecte negative neurologice si renale. Orice magazin care vinde becuri este obligat sa primeasca in raport de schimb 1 la 1 – un bec uzat pentru fiecare bec nou cumparat de clienti.

Citeste Raspunsul Ikea la protestul Agent Green 

Sursa: NewsIn


Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente