Angajamentul IKEA fata de oameni si mediu

ikea.jpgIn urma informatiilor aparute in presa ieri, 07 iulie, ca urmare a unui comunicat remis de catre o organizatie non-guvernamentala pentru protectia mediului, mentionam ca magazinul IKEA din Zona Comerciala Baneasa a gestionat si continua sa gestioneze cu toata responsabilitatea sursele de iluminat uzate, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

Compania IKEA respecta directivele europene si internationale privind reciclarea Deseurilor Electrice si Electronice (DEE), gestionarea surselor de iluminat uzate fiind incredintata unor companii autorizate sa desfasoare activitati de reciclare a deseurilor. Si in cazul magazinului IKEA din Bucuresti exista un contract cu o companie autorizata (al carei nume este protejat prin clauza de confidentialitate) care se obliga prin acest contract sa ia „toate masurile necesare prevazute de legislatia aplicabila oricand pe durata contractului privind preluarea, receptia si eliminarea finala a deseurilor pentru a preveni sau limita efectele negative asupra mediului, in special poluarea aerului, a solului a apei la suprafata si subterane, precum si riscurile asupra sanatatii populatiei”.

Magazinul IKEA ofera oricarui cetatean posibilitatea de a aduce in cele doua puncte de colectare din magazin becuri uzate, oricat de multe, fara a le impune conditia ca pentru aceasta sa cumpere un bec din magazinul nostru, desi prin legislatia in vigoare se prevede, in acest caz, doar obligativitatea de a primi un bec la reciclat in schimbul unuia cumparat. Mai mult, la 1 septembrie 2008, am initiat impreuna cu organizatia internationala pentru protectia mediului Greenpeace, o campanie prin care oricine aduce la magazinul IKEA 5 becuri pentru a fi reciclate, primeste in schimb 1 bec economic gratis. Pana la 30 iunie anul curent, s-au colectat de la clienti si s-au trimis spre reciclare peste 2.200 de becuri si 600 de tuburi fluorescente (neoane).

O alta initiativa, ce a pornit din grija fata de mediu si de societate, consta in garantia de 3 ani pe care o vonm oferi, incepand de la 1 septembrie 2009, pentru orice bec economic cumparat de la magazinul IKEA. Mai mult, am ales sa suportam integral costurile colectarii si reciclarii, fara a le include in pretul becurilor, astfel ca afisarea timbrului verde la raft si trecerea taxei respective pe bonul de casa nu sunt necesare. Toate becurile IKEA sunt imprimate cu marca IKEA, iar cele care contin urme de mercur au inscriptionat simbolul „pubela barata”, care arata obligativitatea colectarii spre reciclare.

„Este regretabila lipsa de profesionalism cu care actioneaza unele organizatii din Romania, care nu inteleg sa gestioneze responsabil informatiile de care dispun sau lipsa acestora. Initiativele IKEA in privinta protejarii consumatorului si, implicit, a mediului, sunt numeroase si continue, pentru ca fac parte din valorile companiei IKEA. Dezaprobam orice initiativa care poate pune in pericol siguranta clientilor si a angajatilor nostri si care contribuie la dezinformarea acestora, aducandu-ne totodata si un prejudiciu de imagine”, a declarat Cornel Oprisan, Retail Manager IKEA Romania, cu referire la actiunea de protest impotriva poluarii cu mercur organizata ieri, 7 iulie 2009, in incinta magazinului, de catre organizatia non guvernamentala care a remis si comunicatul mentionat anterior.

Magazinul IKEA din Baneasa comercializeaza 4 tipuri de surse de iluminat, ce poarta marca IKEA, fiind produse la standardele impuse si garantate de IKEA: becuri economice, becuri cu halogen, LED-uri (Light Emitting Diodes – diode emitatoare de lumina), becuri cu incandescenta (conventionale). Detalii privind consumul si eficienta fiecarei categorii sunt disponibile in documentul atasat.

Toate becurile economice contin mercur si, de aceea, trebuie reciclate corespunzator. IKEA a impus din proprie initiativa furnizorilor cu care lucreaza la nivel mondial folosirea unei cantitati de mercur mai mici decat cea prevazuta de Restrictions of Hazardous Substances (reglementarile europene cu privire la restrictiile privind substantele periculoase). Astfel, un bec economic marca IKEA contine 3 mg de mercur, fata de 5 mg – cantitatea maxima impusa de RoHS. Obiectivul IKEA in aceasta privinta este acela de a reduce aceasta cantitate la 2 mg mercur/bec economic.

Toate produsele IKEA sunt fabricate si comercializate asa incat sa prezinte siguranta pentru oameni si pentru mediu. Reglementarile europene prevad ca pana la 1 septembrie 2010 sa fie scoase de la vanzare becurile cu incandescenta cu putere de peste 65W, urmand ca si celelalte sa fie eliminate in etape in anii urmatori, pana in 2012. Magazinul IKEA din Baneasa a inceput deja din cursul acestui an, sa elimine treptat de la vanzare becurile cu incandescenta, urmand ca pana in august 2010 sa eliminam din gama de produse absolut toate becurile cu incandescenta.

Economisirea resurselor este unul dintre principiile ce stau la baza culturii organizationale IKEA. Monitorizand continuu consumul de energie al magazinului si raportandu-ne tot timpul la indicatorii inregistrati anterior, am decis sa modificam sistemul de iluminat perimetral al magazinului.

„Initiativa a venit din preocuparea nostra continua fata de economisirea resurselor si, implicit, fata de protejarea mediului. Am inceput in urma cu doua luni sa inlocuim becurile conventionale pe care le foloseam la iluminatul exterior al magazinului cu LED-uri. Diferenta este foarte mare: unde aveam un bec de 500W folosim acum o dioda de 60W. Intentionam ca in curand sa implementam aceasta metoda de economisire a energiei si la iluminatul parcarii”, a subliniat Cornel Oprisan.

Si pentru ca stim ca lucrurile mici fac marile diferente, incepand de la 1 iunie 2009, pentru fiecare lampa cu baterie solara SUNNAN vanduta in magazinele IKEA din lume, o alta este donata catre UNICEF. Aceasta lampa functioneaza pe baza de baterii solare, deci nu consuma energie electrica si poate fi utila copiilor care au nevoie sa citeasca sau sa scrie dupa lasarea serii, chiar daca satul in care locuiesc nu este electrificat. Pentru fiecare lampa cumparata din magazinul nostru (costa 79.9 RON) – una va ajunge la reprezentanta mondiala a UNICEF si de aici la un copil ce locuieste intr-o zona lipsita de electricitate din Pakistan.

Angajamentul pentru o lume si pentru o Romanie mai verde este unul permanent, de aceea, in magazinul IKEA din Bucuresti colectam spre reciclare nu numai becurile, ci si bateriile, cataloagele care nu mai sunt valabile, cutiile de carton si chiar si creioanele mici de lemn pe care le folosesc vizitatorii ca sa noteze detaliile produselor ce ii intereseaza.

„Misiunea noastra este aceea de a contribui la crearea unei vieti de zi cu zi mai bune pentru cat mai multi oameni – incepand cu clientii, angajatii si furnizorii IKEA. Oferim preturi cat mai accesibile, dar nu pe cheltuiala sigurantei oamenilor sau a mediului. Designerii IKEA sunt primii care tin cont de standardele de siguranta, calitate si de impactul asupra mediului. Clientii trebuie sa se simta intotdeauna in siguranta atunci cand cumpara si folosesc un produs IKEA si asta si pentru ca furnizorii si angajatii IKEA cunosc si respecta o serie de parametri. Toate produsele sunt testate atat intern, cat si in laboratoare externe. Ne conformam celor mai stricte prevederi legislative si standarde de calitate si siguranta din lume, iar daca o tara inaspreste reglementarile legale, noile cerinte sunt introduse pe toate pietele pe care este prezenta IKEA. Este valabil si pentru procedurile de reciclare a deseurilor, privinta in care putem spune ca suntem cu un pas inaintea prevederilor legislative si standardelor din Romania. Asadar, ii asteptam pe toti cei interesati sa foloseasca cu incredere punctele de colectare din interiorul magazinului”, a adaugat Cornel Oprisan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *