Investitii de aproape un miliard de euro in eoliene

Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50
Investitii de aproape un miliard de euro in eoliene
Investitii de aproape un miliard de euro in eoliene

In acest an, vor demara lucrarile la doua parcuri eoliene in nordul judetului Botosani. Unul este la Mitoc iar celalalt la Paltinis. Primul proiect este in valoare de circa 60-70 de milioane de euro, iar cel de al doilea, considerat a fi printre cele mai mari din tara, este estimat la 800 de milioane de euro.

Lucrarile la proiectul de la Mitoc ar fi trebuit sa inceapa inca de trecut. Compania botosaneana care a demarat acest proiect a negociat cu un o firma din Franta care va investi o mare parte din banii necesari realizarii investitiei. Dupa ce s-au realizat toate studiile si documentatiile necesare, a intervenit o problema in ceea ce priveste descarcarea in sistem a energiei electrice produse. Valeriu Iftime, reprezentantul companiei botosanene, sustine ca intre timp s-a gasit o alta solutie si sunt sanse mari ca proiectul de la Mitoc sa fie demarat in 2013.
„Daca se face un proiect eolian in judetul Botosani, primul va fi la Mitoc. Daca nu aveam niste probleme de cuplaj la sistem, lucrarile erau incepute. Mitocul este in insula. Sunt niste probleme de sincronizare intre sistemul romanesc si sistemul vechi, sovietic. Faptul ca nu era posibilitatea sa descarcam cei 100 de megawati pe care ii vom produce noi, ne-au dat un racord in Suceava. Din nefericire, trebuie facuta o linie care sa lege Suceava de Mitoc. Sunt vreo 120 de kilometri. Nu se poate ca proiectul sa devina fezabil, tinand cont de costuri. Am muncit sase luni de zile cu o solutie in Suceava si incerc sa ma cuplez undeva in Mitoc. Daca obtin o cuplare in Mitoc, am un investitor interesat sa inceapa lucrarile. Este vorba de o firma din Franta care va veni. Vom fi asociati. Va fi o investitie de 60-70 de milioane de euro”, a spus Valeriu Iftime.

59 de centrale eoliene la Paltinis

Cel mai mare proiect din judetul Botosani va fi in comuna Paltinis. Este vorba de un parc eolian care se va intinde pe o suprafata de aproape zece hectare. Valoarea totala a proiectului este estimata la 800 de milioane de euro.

Costel Romanescu, primarul comunei Paltinis sustine ca investitorul a inceput luna aceasta demersurile pentru obtinerea autorizatiei de constructie si, cel mai probabil, in vara vor demara lucrarile.

„Am avut zilele trecute o discutie cu reprezentantul firmei. Au toate avizele necesare si urmeaza sa emitem autorizatia de constructie. In prima faza vor lucra la infrastructura, ceea ce inseamna aproximativ 30 de kilometri de drum pietruit in extravilan. Din estimarile lor, parcul eolian va incepe sa functioneze din 2014. Pana atunci vor lucra la infrastructura, vor pregati terenul pentru amplasarea turbinelor. Este o investitie foarte importanta pentru noi deoarece va veni o suma importanta de bani la bugetul local”, a precizat Costel Romanescu, primarul comunei Paltinis.
Parcul eolian va fi alcatuit din 59 centrale eoliene cu putere instalata de 2.500-3.000kw, cu o putere totala instalata de 147.500-177.000kw. Acest parc eolian va fi compus din turbine eoliene, drumuri acces, retele transport energie electrica si statie de colectare si transformare a energiei electrice. (Razvan Sauciuc)

Panouri fotovoltaice la Saveni

Un alt proiect de producere a energiei neconventionale ar putea fi demarat anul acesta la Saveni. Este vorba de proiect pe o suprafata de peste zece hectare de teren pe care se vor monta panouri fotovoltaice.

„Vrem sa realizam un proiect cu panouri fotovoltaice. Am gasit parteneri care sunt dispusi sa aloce toata suma de bani. Ar fi ideal pentru orasul Saveni. Proiectul este pe o suprafata de peste zece hectare de teren. Daca se va realiza, vom asigura iluminatul public si va fi asigurat bugetul orasului Saveni fara sume de la bugetul statului”, a spus Relu Tirzioru, primarul orasului Saveni. (Razvan Sauciuc)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *