Investitori din Kazahstan s-au aratat interesati de agricultura bio si de exploatarea resurselor de gaze naturale din judet, a declarat presei, luni, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Ioan Catalin Nechifor, la intoarcerea dintr-o vizita efectuata la sfarsitul saptamanii trecute in Kazahstan.
Nechifor a spus ca, la Astana (capitala Kazahstanului – n.r.), a avut intalniri cu mai multi reprezentanti ai unor firme din Kazahstan carora le-a prezentat oferta economica a judetului si a discutat despre investitii in agricultura bio si exploatarea resurselor energetice. ”Avem importante resurse de gaz metan care pot fi exploatate”, a spus Nechifor.
El a subliniat ca in ceea ce priveste gazele de sist din perimetrul Climauti nu exista cantitati importante care sa justifice investitii majore, dar in judet sunt rezerve de gaze naturale ce ar putea fi exploatate si incluse in cosul national.
Totodata, Nechifor a spus ca, in ceea ce priveste energia regenerabila, judetul Suceava are potential energetic atat eolian, cat si solar, exprimandu-si regretul ca francezii de la Filasa nu au inceput lucrarile pentru parcurile eoliene. ”Povestea cu Filasa este ca nu au facut nimic, din pacate. Nu am avut discutii cu Filasa, pare un lucru in ceata”, a spus Nechifor. Firma franceza Filasa care, in noiembrie 2011, a anuntat o investitie de 780 de milioane de euro in 12 parcuri eoliene din noua localitati din judetul Suceava, ce urmau sa fie construite incepand din septembrie 2012, a amanat punerea in aplicare a proiectului dupa ce a fost nevoita sa renunte la furnizorul de turbine eoliene. Filasa a construit in comuna Ciprian Porumbescu zece cladiri pentru birouri administrative. ”Trebuie sa acceleram dezvoltarea agriculturii si independenta energetica”, a spus Nechifor, dupa intoarcerea de la Forumul Economic Mondial de la Astana. El a precizat ca a facut parte din delegatia Romaniei la Forumul Economic Mondial de la Astana, la care au participat aproximativ noua mii de persoane din 130 de tari, discutiile fiind focalizate criza europeana si zona euro ”ce constituie o frana majora in dezvoltarea mondiala”. Totodata, Nechifor a spus ca dezbaterile au evidentiat faptul ca politica de austeritate din Europa a fost cea care a creat probleme si a adancit criza si ca se asteapta solutii din partea Uniunii Europene. Potrivit lui Nechifor, una dintre concluziile discutiilor de la Astana releva faptul ca doua dintre solutiile pentru crestere economica le reprezinta independenta energetica si dezvoltarea agriculturii, in conditiile in care se prefigureaza, in 20 – 25 de ani, o criza mondiala a apei si a alimentelor.