Investitorii vor sa inceapa exploatarea aurului de la Certej din 2016

Investitorii vor sa inceapa exploatarea aurului de la Certej din 2016
Investitorii vor sa inceapa exploatarea aurului de la Certej din 2016

Desi „Rosia Montana” este primul nume care vine pe buzele tuturor atunci cand vorbim despre exploatarea aurului de la noi din tara, nu trebuie uitat ca, si la Certej (aflat la numai cativa kilometri distanta), unde sunt implicati tot investitori canadieni, extragerea metalului pretios a intampinat piedici.

Proiectul de la Certej depinde de sentinta instantei in procesul pentru anulare a avizului de mediu, intentat de ANRM.

Pentru detalii despre stadiul in care se afla proiectul Certej, ne-am adresat lui Nicolae Stanca, directorul Deva Gold, detinatoarea licentelor de exploatare.

Investitiile in proiectul minier de la Certej depind, in mare parte, de rezultatele procesului, programat in octombrie, dintre firma care detine licentele de exploatare, Deva Gold, si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului care a cerut, recent, anularea avizului de mediu acordat pentru proiectul aurifer, potrivit declaratiilor lui Nicolae Stanca, directorul Deva Gold.

Actionarii Deva Gold sunt firma canadiana Eldorado Gold Corp si societatea de stat MinVest Deva.

Nicolae Stanca ne-a declarat, saptamana aceasta, ca investitiile companiei canadiene (n.r. Eldorado Gold) implicata in acest proiect vor ajunge la circa 300 de milioane de dolari, urmand ca, imediat ce va fi refacuta infrastructura si vor fi achizitionate utilajele sa poata demara si proiectul propriu-zis de exploatare.
„Proiectul necesita investitii majore, mai ales ca totul trebuie luat de la zero, si vorbim aici de infrastructura, utilaje moderne pentru ca exploatarea sa respecte normele legislatiei europene in vigoare”, ne-a spus directorul de la Goldfield Deva.

Potrivit afirmatiilor lui Nicolae Stanca, 2016 este anul cand va incepe si exploatarea aurifera, daca procesul pentru anularea avizului de mediu va fi castigat de firma care detine, actualmente, licentele de exploatare a aurului din Certejul de Sus, respectiv Deva Gold.

Initial, proiectul de exploatare era programat pentru anul 2015, cu o extractie medie anuala de peste 4 tone de aur si 20,5 tone de argint.
Recent, Eldorado Gold a anuntat, printr-un comunicat oficial amanarea mai multor proiecte de exploatare a aurului, printre care si cel de la noi din tara, de la Certej (judetul Hunedoara).

Investitorii canadieni au justificat aceasta amanare pe fondul scaderii pretului la metale, din ultima perioada.

In prezent, desi avizul de mediu este suspendat, compania deruleaza, totusi, activitati geologice si de omologare a resurselor din perimetrele minere de la Certej, potrivit declaratiilor domnului Stanca.

Anul trecut, firma Goldfield Deva a fost acuzata de nereguli privind modul in care a obtinut acordul de mediu pentru viitoarea exploatare aurifera de la Certej.
Agentia Regionala de Mediu Timisoara, care a acordat avizul de mediu, a anuntat, atunci, ca a urmat toti pasii inaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej si ca legislatia nu prevede informarea autoritatii de mediu in astfel de cazuri.

Eldorado Gold Corporation opereaza sapte mine la nivel global, dintre care cinci aurifere (Kisladag si Efemcukuru, din Turcia, respectiv White Mountain, Tanjianshan si Jinfeng, din China), una de minereu de fier (Vila Nova, din Brazilia) si una de zinc plumb si argint (Stratoni, din Grecia).
Compania mai are in dezvoltare sase proiecte miniere: Eastern Dragon (aur si argint), din China, Tocantinzinho (aur), in Brazilia, Perama Hill (aur), Olympias (aur, argint, plumb si zinc) si Skouries (aur si cupru), in Grecia, si Certej (aur si argint), in tara noastra

In tara noastra, Eldorado a intrat prin achizitia, pentru 2,4 miliarde dolari, a companiei European Goldfields, care detinea 80% din proiectul de la Certej. In urma acestei tranzactii, participatia a revenit Eldorado. Restul de 20% este detinut de catre statul roman, prin intermediul Minvest Deva. Operatorul proiectului este Deva Gold, subsidiara a companiei canadiene.

Frank Timis, care a fondat si Gabriel Resources, principalul actionar al Rosia Montana Gold Corporation, a condus European Goldfields intre anii 2000 si 2007, fiind si unul dintre actionarii cei mai importanti ai acesteia (15% – 18,9%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *