IPS Andrei Andreicut chemat sa ajute ecologistii

  0
  787
  ÎPS Andrei Andreicu? chemat s? ajute ecologi?tii
  IPS Andrei Andreicut chemat sa ajute ecologistii
  IPS Andrei Andreicut chemat sa ajute ecologistii

  Conducerea unui ONG din judetul Bistrita-Nasaud, cu preocupari in domeniul protectiei mediului cere sprijinul IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, in ai indemna pe preotii ortodocsi din localitatile riverane Somesului Mare sa ia in discutie situatia “dramatica” a albiei acestui rau, imbacsita de gunoaie.

  In scrisoarea adresata mitropolitului de catre Asociatia Ruralis se arata ca  „ situatia raului Somesul Mare, este mai mult decat dramatica. Starea de fapt prezinta imagini de-a dreptul debusolante, pe fiecare metru patrat vezi gunoaie, incepand de la PET-uri, saci plini cu resturi menajere, materiale de constructii rezultate din reparatii sau modernizari, animale domestice moarte in stare de putrefactie, lina si multe altele, toate acestea la vedere”.

  De aceea, IPS Andrei este rugat sa ii indemne pe preotii din parohiile localitatilor situate pe Somesul Mare  sau a afluentilor acestuia sa sustina eforturile asociatiei de a mentine curate albiile raurilor, vorbindu-le enoriasilor despre acest lucru, in cadrul bisericii .

  „Va rugam, Inalt Prea Sfintite Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, stiindu-va ca un mare iubitor de natura, sa indemnati preotii din parohiile din vecinatatea raului Somes si a afluentiilor sai sa ne sustina in organizarea unor astfel de manifestari la care locuitorii sa fie indemnati sa puna suflet pentru a da viata naturii si a asigura un viitor copiilor si nepotilor nostri. In cazul in care nu se pot organiza astfel de manifestari, va rugam sa ii indemnati pe slujitorii bisericii din parohiile de pe langa raul Somes sa ii indemne pe credinciosi sa apere si sa protejeze aceasta avere naturala”.(mesajul Asociatiei Ruralis).

  Apelul Asociatiei Ruralis, care deruleaza un proiect de monitorizare a albiei raului Somesul Mare vine dupa o intalnire pe care presedintele acestui ONG, Cristian Tetcu a avut-o duminica cu credinciosii din localitatea Nepos, in biserica acestora.  El spune ca viteza de reactie a administratiilor locale la problemele de mediu de astazi este prea lenta si ca trebuie intervenit altfel in comunitatile locale.

  Comunitatile din mediul rural se misca un pic mai greu si nu am gasit pana acum o parghie care sa miste un pic mai repede aceste forte locale. Chiar daca administratiile locale au o strategie in acest domeniu, modul lor de miscare este un pic prea lent pentru problemele pe care le intampinam astazi, in domeniul poluarii apelor. (Cristian Tetcu, presedinte ONG)

  L-am intrebat pe Cristian Tetcu daca actiunea la care a participat in biserica din Nepos va avea si urmari practice si cand se va intampla acest lucru:

  Destul de repede, pentru ca intre timp unii tineri de acolo s-au oferit voluntari in cazul in care vom avea actiuni in zona respectiva, iar preotul  vrea sa organizeze o activitate de ecologizare undeva, prin luna septembrie. Noi i-am facut niste propuneri, sa punem si afise in zona respectiva, cu indemnuri in acest sens, sa nu ne limitam doar la a aduna gunoaiele de pe malurile raului.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.