Iranul a aprovizionat reactorul nuclear din Teheran cu combustibil nuclear produs local

Iranul a aprovizionat reactorul nuclear din Teheran cu combustibil nuclear produs local

Iranul a anuntat marti ca si-a aprovizionat reactorul nuclear de la Teheran cu combustibil nuclear produs local si imbogatit la 20 la suta.

Iranienii au subliniat astfel progresul tehnic realizat in domeniul nuclear, inainte de negocierile cruciale pe aceasta tema la Bagdad cu grupul 5+1, relateaza AFP.

Doua placi de combustibil nuclear au fost furnizate reactorului de cercetare iar „una dintre ele a fost introdusa in centrul” reactorului, a transmis Organizatia iraniana pentru energie atomica (OIEA) intr-un comunicat difuzat de presa oficiala.

Aceasta aprovizionare a fost posibila datorita „celei mai recente tentative a expertilor nostri care a avut succes”, adauga organizatia.
Acest anunt intervine in timp ce negociatorii iranieni se pregatesc sa apere programul nuclear iranian miercuri la Bagdad in fata reprezentantilor grupului 5+1: cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Rusia, China, Franta si Marea Britanie) plus Germania.

In cadrul acestei intalniri, a doua etapa de negocieri care s-au reluat la Istanbul in aprilie dupa 15 luni de blocaj, marile puteri trebuie sa incerce sa convinga Iranul sa-si suspende programul de imbogatire a uraniului la 20 la suta si sa se supuna unor vizite mai amanuntite ale AIEA.
Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a prezentat in februarie primul combustibil nuclear produs local care a fost incarcat in reactorul de cercetare de la Teheran ce produce izotopi pentru tratamentul cancerului.
Iranul afirma ca programul sau nuclear are doar scop civil, in timp ce puterile occidentale il suspecteaza de dezvoltarea in secret a unui program nuclear militar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *