Saptamana trecuta, in orasul neozeelandez Wellington a fost dat verdictul in cazul decesului Natashei Harris, in varsta de 30 de ani si care, potrivit partenerului sau de viata, consuma cate opt litri de cola pe zi. Cazul Natashei Harris a facut sa izbucneasca din nou, cu si mai mare intensitate, vechea dezbatere cu privire la efectul fatal al bauturilor care contin cofeina, noteaza publicatia germana Der Spiegel.
Potrivit informatiilor prezentate in articol, o doza letala este considerata cea de circa 10 grame cofeina, in conditiile in care o ceasca de cafea neagra contine, in functie de concentratie, circa 80 de mg de cofeina. In aceste conditii, un barbat adult si sanatos poate ajunge la doza letala consumand intre 10 si 31 de litri de cafea.
De altfel, efectele negative sesizabile ale cofeinei se fac simtite incepand de la a zecea parte a dozei letale: tahicardie, cresterea tensiunii arteriale, aritmie, probleme cu circulatia sangvina. In afara de aceasta, potrivit Der Spiegel, intr-un anumit moment organismul incearca sa scape in mod firesc de „otrava”, adica sa o expulzeze cu ajutorul varsaturilor.
Cu toate acestea, decese din cauza surplusului de cofeina au loc in mod regulat, chiar daca destul de rar. In principal, acest lucru se intampla cu oameni care sufera de boli cronice si care, de multe ori, ignora acest lucru. Insa, in ultimii ani, cele mai multe cazuri de intoxicare cu cofeina, care au necesitat interventie medicala sau s-au soldat cu deces, au avut loc nu din cauza bauturilor care contin cofeina, ci din cauza administrarii de cofeina concentrata.
Astfel, in vara lui 2010, un britanic in varsta de 23 de ani a murit pentru ca, aflat in stare de ebrietate in timpul unei petreceri, a luat doua lingurite de pulbere de cofeina si le-a inghitit impreuna cu o bautura energizanta. De asemenea, in noiembrie 2006, un elev de 19 ani din SUA a murit pentru ca si-a administrat 2-3 grame de cofeina pura sub forma de tablete tonifiante.
In cazul bauturilor obisnuite care contin cofeina, sanatatea este afectata de consumul exagerat administrat regulat. Probabil, acest lucru s-a intamplat in cazul Natashei Harris. Partenerul ei a declarat ca aceasta consuma cate opt litri de coca-cola pe zi si era dependenta de aceasta bautura. Expertiza juridica nu a exclus ca acest lucru, impreuna cu modul de viata nesanatos, care presupunea inclusiv fumatul a circa 30 de tigari pe zi si alimentatia dezechilibrata, a provocat o lipsa de caliu in sange, ceea ce constituie un efect colateral al consumului exagerat de cofeina. Totusi, dupa cum adauga in final Der Spiegel, la lipsa de caliu in sange ar putea duce si consumul a 8-10 litri de apa pe zi.