Iranul a inceput sa incarce combustibil nuclear la centrala de la Bushehr

  0
  408

  Expertii iranieni au inceput, astazi, sa incarce, pentru prima data, combustibil in reactorul uzinei nucleare de la Bushehr, situata pe tarmul Golfului Persic, a anuntat Ali Akbar Salehi, seful agentiei de stat pentru energie atomica, citat de Reuters.

  Intr-o conferinta de presa transmisa in direct de la centrala nucleara de la Bushehr, Salehi a explicat jurnalistilor ca uzina va incepe sa functioneze in momentul in care toate cele 163 de bare de uraniu imbogatit vor fi instalate in centrul reactorului. El a adaugat ca, cel mai probabil, centrala de 1.000 de megawati va incepe sa produca energie electrica la inceputul anului viitor. Expertii sustin ca uzina de la Bushehr va produce energie electrica necesara consumului a cel putin 900.000 de persoane.
  Procesul de incarcare de combustibil nuclear trebuia sa inceapa in luna august, Salehi explicand ca momentul a fost amanat din cauza unor probleme tehnice minore. El a negat insa ca virusul Stuxnet, despre care presa occidentala a scris ca ar fi infestat programele care gestioneaza instalatiile industriale iraniene, s-a aflat la originea acestei intarzieri.

  Oficialii de la Teheran s-au grabit sa compare momentul cu o victorie impotriva sanctiunilor occidentale. Dar analistii occidentali sustin ca uzina de la Bushehr, construita de experti rusi, nu este parte integranta a dosarului nuclear iranian iar complexul situat pe malul Golfului Persic nu a fost mentionat niciodata in tratativele pentru stoparea controversatului program.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.