Iranul a negociat la Geneva ambitiile sale nucleare

  0
  438
  Noul presedinte iranian: Nu vom dezvolta niciodata arme nucleare
  Iranul a negociat la Geneva ambitiile sale nucleare

  Runda de negocieri de la Geneva privind dosarul nuclear iranian s-a incheiat fara prea mult succes. Intalnirea a fost calificata drept „constructiva”, dar singura reusita pare sa fie aceea ca partile au convenit sa se intalneasca, din nou, in ianuarie, la Istanbul.

  Intr-o scurta declaratie de presa, seful privind politica externa din cadrul Uniunii Europene, Catherine Ashton, a descris discutiile ca fiind „amanuntite” si a declarat ca, in ianuarie, se vor discuta „idei practice si modalitati de cooperare cu privire la problema nucleara„.

  Gerard Araud, reprezentantul Frantei la discutii, a declarat ca marile puteri „au fost foarte unite si foarte ferme in exprimarea dorintelor” cu privire la Iran si ca „am primit cateva raspunsuri„, adaugand ca „vom vedea in viitor” daca rezultatul a fost pozitiv.

  Responsabilii iranieni s-au intalnit, la Geneva, cu reprezentantii celor sase puteri din dosarul nuclear iranian, intr-o intrunire care a durat doua zile.

  Acestea au fost  primele discutii referitoare la dosarul nuclear iranian din ultimul an, dupa ce Iranul a acceptat sa reia negocierile privind programul sau nuclear controversat cu marile puteri din grupul „3+3” sau „5+1: cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie), precum si Germania.

  In prezent, Iranul produce toate materialele de care are nevoie pentru ciclul complet al combustibilului nuclear, a anuntat duminica seful Organizatiei pentru energie atomica.

  Teheranul a inceput producerea de concentrate de uraniu, „yellowcake”, a precizat el.

  „Yellowcake” reprezinta un amestec de concentrate de uraniu obtinute prin extractie dintr-un amestec ce contine oxizi de uraniu folosind un dizolvant selectiv. Acest amestec reprezinta un pas intermediar in procesul de rafinare a uraniului obtinut prin procedee industriale.

  Yellowcake este folosit pentru producerea gazului hexafluorura de uraniu. Acesta permite producerea de uraniu imbogatit.

  SUA si aliatii lor se tem ca Iranul incearca sa produca bomba nucleara.

  Noul reactor al centralei nucleare de la Bushehr, Iran – foto: ctv.ca

  Consideram negocierile drept o posibilitate de a promova cooperarea, declara secretarul Consiliului suprem de securitate iranian, Said Jalil, inainte de intanirea de la Geneva.

  Iranul nu a permis, pana in prezent, lezarea intereselor sale nationale si nu va permite acest lucru nici pe viitor, a tinut sa precizeze acesta.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.