Iranul ar putea renunta la tratatul de neproliferare a armelor nucleare daca ar fi atacat

  0
  371

  Iranul ar putea renunta la Tratatul cu privire la neproliferarea armelor nucleare (TNP) daca ar fi atacat din cauza programului sau atomic, potrivit reprezentantului iranian pe langa Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), Ali Asghar Soltanieh, transmite EFE.

  Daca Iranul ar fi atacat, cum au amenintat Israelul si SUA, „ma tem ca parlamentul ar face presiuni asupra guvernului pentru a-si reduce cooperarea cu AIEA, ori sa suspende inspectiile la instalatiile nucleare, sau chiar sa abandoneze TNP”, a declarat Soltanieh pentru televiziunea PressTV, scrie Agerpres.

  Atat timp cat tara nu va fi atacata, a mai spus Soltanieh, „insistam asupra faptului ca ne vom continua cooperarea cu AIEA”, agentie a ONU insarcinata cu supervizarea respectarii TNP si inspectarea instalatiilor si activitatilor nucleare.

  In orice caz, „niciodata nu vom suspenda procesul de imbogatire a uraniului, care este sub supravegherea camerelor AIEA 24 de ore din 24”, a mai spus diplomatul iranian, apreciind ca este vorba de un „drept inalienabil”, in conformitatea cu acordurile internationale.

  Ali Asghar Soltanieh a reafirmat ca uraniul imbogatit este „destinat folosirii in scopuri pasnice”, de exemplu, la reactorul pentru cercetari de la Teheran.

  „Nimeni nu ar indrazni sa atace Iranul, insa daca ar avea loc vreun atac, sunt sigur ca ar exista un raspuns dur”, a subliniat Soltanieh, care a adaugat ca se vor construi instalatii mai bine protejate.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.