Dupa ce au fost racordati la retea, localnicii din Criva, sat din comuna doljeana Varvoru de Jos, au inceput sa-si irige culturile cu apa de la robinet. In scurt timp, bazinul s-a golit, iar acum oamenii primesc apa cu portia, doua ore pe zi.
De doi ani, de cand au retea de apa potabila proprie in comuna, satenii din Criva nu mai folosesc fantanile. Dintre cei 420 de localnici, numai 140 s-au racordat la retea, iar acum oamenii au ramas fara apa, dupa ce primarul comunei Varvoru de Jos, Nicu Tabacu, a rationalizat consumul. Satenii s-au apucat de gradinarit si toata apa din bazinul in care se pot inmagazina 40 de metri cubi de apa o folosesc pentru irigat. „Primaru” asta nu stiu ce face, ca avem si noi nevoie de apa, mai udam o floare… Asa, stam ca inainte. Este om bun, a facut multe, nimic de zis, da” cu apa asta a cam gresit-o”, a spus, suparata, Floarea Ghita. Femeia tocmai uda florile din fata curtii cu rezerva de apa pastrata inca de dimineata. Cei mai putin norocosi spun ca nu au apa la robinet de o saptamana. Numai cand ploua pot sa se alimenteze de la retea, dar cum vara aceasta se anunta caniculara, oamenii au toate sansele sa pastreze pompele de apa ca pe niste veritabile obiecte de muzeu. „Eu am inteles ca ar fi si ceva defect acolo la pompa. Dar ar trebui sa gaseasca o metoda si sa foreze mai multe puturi, sa fie mai multe rezervoare cu apa ca sa ajunga la toti”, a spus Viorel Iordache.
Rationalizare pentru zarzavat
Nicu Tabacu a explicat ce l-a determinat sa ia masura rationalizarii apei potabile. Acesta spune ca din cele patru sate ale comunei – Varvoru de Sus, Ciutura, Ruptura si Criva – care beneficiaza de un sistem propriu de apa, numai cel din urma este in aceasta situatie. „Oamenii si-au pus zarzavaturi in gradina si in mare parte apa este folosita pentru aceste culturi. Poate ca sunt nemultumiti, dar trebuie sa stie ca apa este destinata pentru uzul unei gospodarii, nu pentru irigatii. Noi am accesat fonduri externe, de la Banca Mondiala, pentru construirea unui sistem de apa potabila in intreaga comuna. Am identificat sursele de apa in fiecare sat, am forat puturi si am captat apa in bazine. Dupa care am introdus retelele stradale, iar cei care au vrut sa se racordeze au facut-o. Pentru Criva avem un rezervor cu o capacitate de 40 de metri cubi, cu un debit de 1,3 litri/secunda, mult mai putin fata de Varvor, unde avem 4,3 litri /secunda, si Ciutura – 2,4 litri/secunda. Desi am prevazut in contractele de abonament ca apa sa nu fie folosita pentru irigat, satenii nu tin cont de acest lucru. Ei spun ca e mai ieftin sa plateasca 1,60 lei pe metrul cub de apa decat energia electrica pentru pompa. Apa stocata se epuizeaza foarte repede si am fost nevoit sa rationalizez consumul la doua ore pe zi”, a spus primarul, de altfel, unul dintre putinii edili din Dolj care au accesat cele mai multe fonduri europene si guvernamentale pentru modernizarea comunei.
Si localnicii sunt suparati pe vecinii care ii lasa fara apa. „Sa nu dea, domn”e, apa decat de doua ori pe saptamana! Ce, inainte, cand carau de la fantana, mai puneau atata zarzavat? Se vede din strada cine uda, cine are gradina mare”, si-a aratat un satean nemultumirea.
Intre timp, pe ulitele satului, oamenii cara apa de la cismele, atatea cate au mai ramas.
Modernizarea continua
Satenii din Criva vor avea in curand si un sistem de canalizare. Banii vin de la guvern, 4,2 milioane de lei. Primarul Tabacu a spus ca are planuri mari pentru comuna: „Vom incerca sa captam si alte izvoare pentru a mari rezerva de apa destinata gospodariilor. Important ca acestea sa se gaseasca pe domeniul public. Chiar aici jos, fiindca satul este situat pe deal, am gasit un izvor destul de puternic, pe care speram sa-l putem exploata. Pentru primarie avem un proiect pe fonduri PHARE, transformarea energiei solare in energie electrica. Prin niste celule fotovoltaice vom capta energia solara si vom avea pentru institutia noastra o sursa proprie de energie electrica. Suntem primii si singurii din Dolj care vom beneficia de o asemenea sursa de energie”.
Sursa: Gazeta de Sud