Izolarea unei case cu polistiren. Expandat sau extrudat?
Polistirenul este este de doua feluri, expandat si extrudat. Cel expandat se utilizeaza in special pentru termoizolarea la interior si exterior a fatadelor si acoperisurilor, in vreme ce polistirenul extrudat este recomandat doar pentru zone precum subsolurile. De unde vine aceasta diferenta? Polistirenul expandat lasa vaporii sa treaca, astfel ca peretii „respira“.
In schimb, cel extrudat este mai dens si, astfel, este recomandat pentru subsolurile blocurilor, tocmai pentru ca nu este permeabil pentru vapori. Polistirenul extrudat duce la igrasie. In privinta caselor, se poate folosi polistiren expandat pentru pereti, iar cel extrudat pentru a izola fundatia.
Pe de alta parte, indiferent de materialul folosit, pentru a elimina aceste probleme cu umiditatea, trebuie asigurata o ventilatie corespunzatoare a incaperilor.
Izolarea unei case cu polistiren. Specificatiile care trebuie luate in seama
De asemenea, este gresita perceptia ca o locuinta este cu atat mai izolata cu cat polistirenul este mai gros. Astfel, trebuie sa tineti seama de doi indicatori: rezistenta la compresiune si indicele de conductivitate termica. Mai exact, cu cat indicele de conductivitate termica este mai mic, cu atat rezistenta la transfer termic este mai buna, iar cu cat rezistenta la compresiune este mai mare, cu atat materialul este mai durabil din punct de vedere fizic.
De asemenea, mai sunt importante rezistenta la incovoiere, rezistenta la tractiune (care trebuie sa fie cat mai mari), dar si gradul de absorbtie de apa (care trebuie sa fie cat mai mic).
Orice constructie se poate izola termic, fie ca este din lemn, fie ca este realizata cu zidarie.
Dupa alegerea polistirenului, pregatirea suprafetei este urmatorul pas. Aceasta trebuie sa fie plana, solida, uscata si fara praf sau impuritati. Urmeaza aplicarea profilelor de metalice care sa sustina placile de polistiren.
Aplicarea placilor termozilatoare este urmatorul moment-cheie. Acestea se fixeaza cu un adeziv pe baza de rasina. Acesta se aplica atat pe marginea placilor, pe intregul contur, cat si in centru, potrivit site-ului de specialitate alegecorectpolistirenul.ro. Placile se monteaza de la baza constructiei, iar in colturi trebuie sa depaseasca putin nivelul. In anumite cazuri poate fi necesara fixarea mecanica prin dibluri. In aceasta situatie este necesara supradimensionarea stratului izolator, deoarece diblurile reduc rezistenta termica. Cu cat mai multe dibluri, cu atat creste rezistenta lucrarii, astfel incat sa nu cada. Dar cu cat sunt mai multe, cu atat cresc pierderile de caldura.
Urmeaza o tencuiala de baza si aplicarea plasei de armare. Acesta „tine“ tot sistemul de placi. Fasiile trebuie sa fie trecute 10 centimetri una peste alta, iar la colturi sau la geamuri plasa trebuie dublata.
La sfarsit, trebuie realizate finisajele, cu tencuieli decorative sau vopsea lavabila.
Izolarea unei case cu polistiren. Avertismente suplimentare
Pe de alta parte, trebuie sa tineti seama ca polistirenul este un material controversat, cum ar fi faptul ca o serie de experti au identificat polistirenul drept posibil material cancerigen si mai multe autoritati locale din SUA, India si Taiwan au interzis polistirenul pentru ambalajele in care se livreaza mancarea.
De asemenea, polistirenul a cauzat ample dezbateri in privinta incendiilor, dupa ce mai multe incidente au aratat ca acesta accelereaza focul. Inclusiv in Bucuresti a avut loc un astfel de incendiu in 2012, iar polistirenul ardea ca o torta. Astfel, in cazul locuintelor polistirenul exterior trebuie ignifugat, iar in cazul instalatiilor exterioare de utilitati este interzisa acoperirea lor cu polistiren (cazul conductelor de gaze, de exemplu).
Ordinul Arhitectilor a averitzat, la randul sau, ca polistirenul nu este recomandat pentru cladirile monument istoric sau ca izolarea termica acopera fisurile si degradarile, astfel ca este impiedicata expertizarea privind riscul seismic.