Seful Jandarmeriei Romane, Mircea Olaru, si comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Ovidiu Constantin Daescu, au semnat un nou protocol de colaborare intre cele doua institutii, cu scopul desfasurarii de actiuni in comun pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale in domeniul protectiei mediului inconjurator, precum si pentru promovarea unei dezvoltari durabile, informeaza vineri un comunicat al Jandarmeriei Romane.
In contextul atributiilor stabilite prin lege, Jandarmeria Romana participa impreuna cu Garda Nationala de Mediu la supravegherea, controlul si asigurarea protectiei mediului, precum si la limitarea si inlaturarea consecintelor dezastrelor naturale, tehnologice, de mediu sau complexe.
Colaborarea dintre cele doua structuri are ca principala finalitate cresterea eficientei actiunilor de prevenire si combatere a faptelor de incalcare a normelor legale din domeniul protectiei mediului si a celor din domeniul ordinii si sigurantei publice.
Asigurarea securitatii mediului prin actiuni de prevenire a riscurilor si limitare a amenintarilor de ordin ecologic reprezinta o prioritate pentru Garda Nationala de Mediu si Jandarmeria Romana, care au cautat, in parteneriat, sa identifice cele mai eficiente forme si modalitati de realizare a acestui obiectiv.
„Fiecare dintre noi are obligatia sa actioneze responsabil atunci cand este vorba despre protejarea mediului inconjurator si dezvoltarea durabila a Romaniei. Semnarea acestui protocol constituie inca un pas important in ceea ce priveste implicarea Jandarmeriei in actiunile de protectie a mediului”, a declarat Mircea Olaru, potrivit comunicatului citat.
Reinnoirea colaborarii dintre Jandarmeria Romana si Garda Nationala de Mediu continua o relatie initiata in 2005, cand a fost incheiat primul protocol de colaborare dintre cele doua institutii.
Prin semnarea protocolului de colaborare s-au stabilit drept obiective: schimbul operativ de date si informatii pentru desfasurarea in cele mai bune conditii a misiunilor desfasurate de Jandarmeria Romana, pentru prevenirea si combaterea faptelor de natura contraventionala sau penala ce aduc atingere mediului inconjurator, precum si pentru interventia operativa in situatii de urgente civile; organizarea si executarea in comun a unor actiuni pentru prevenirea si combaterea faptelor de incalcare a prevederilor normelor de protectie a mediului si a celor din domeniul ordinii si sigurantei publice; participarea, in parteneriat, in cadrul unor proiecte cu finantare europeana, in vederea consolidarii cooperarii interinstitutionale si intaririi capacitatii de interventie pentru prevenirea si combaterea atingerilor aduse mediului inconjurator.