Japonia si SUA vor sa blocheze acordul asupra mediului?

  0
  328

  Japonia a prezentat o strategie a controlului emisiilor de gaze de sera care a provocat rumoare si dezbateri pe holurile summitului de la Bali. Cei mai multi observatori semnaleaza in presa internationala de ieri ca, probabil, Japonia alaturi de Statele Unite ale Americii intentioneaza sa blocheze noul acord global asupra mediului.

  Propunerea japoneza nu respecta, in strategia propusa la Bali, principiul de baza al Protocolului de la Kyoto. Statul japonez recomanda, in schimb, o abordare sectoriala in politica gazelor cu efect de sera, stabilind limite nationale in locul impunerii normelor internationale pentru a controla emisiile de gaze poluante.

  Avand in vedere acest lucru, Steven Guilbeault, cunoscut ecologist canadian, a spus ca pentru unii dintre participantii la summit este foarte clar ca SUA isi doresc foarte mult ca strategia de la Kyoto sa nu fie continuata, dar ii vor lasa pe japonezi sa inceapa aceasta campanie. Negociatorul american Harlan Watson, prezent la discutii, a declarat insa ca Japonia actioneaza pe cont propriu, ca intre cele doua state nu exista o intelegere prealabila, dar a recunoscut ca multe dintre propunerile japoneze sunt similare celor americane.

  Dezbaterea subiectului, relatata pe larg de „International Herald Tribune”, pune primul un semn de intrebare deasupra summitului, despre care multi participanti spun ca ar fi ultima ocazie de a salva omenirea. Lucrarile acestui summit continua pana pe 14 decembrie, multe dintre cele peste 190 de delegatii anuntate urmand sa-si prezinte pozitia abia saptamana viitoare.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.