Japonia trimite in spatiu o sonda care se va intalni in 2018 cu un asteroid. Lansarea va fi transmisa in direct, in sistem 4K

  Japonia trimite in spatiu o sonda care se va intalni in 2018 cu un asteroid. Lansarea va fi transmisa in direct, in sistem 4K
  Japonia trimite in spatiu o sonda care se va intalni in 2018 cu un asteroid. Lansarea va fi transmisa in direct, in sistem 4K
  Japonia trimite in spatiu o sonda care se va intalni in 2018 cu un asteroid. Lansarea va fi transmisa in direct, in sistem 4K

  Lansarea in spatiu a sondei japoneze Hayabusa-2, care se va intalni in 2018 cu un asteroid, va fi transmisa in direct pe un canal TV special in sistem 4K, ce ofera o imagine de patru ori mai buna decat standardul full HD actual.

  Transmisiunea se va face in direct pe un canal TV 4K, prin satelit experimental, de la baza Tanegashima, locul de lansare a sondei spatiale, situat in sudul Japoniei.Lansarea sondei Hayabusa-2 era prevazuta pentru duminica, 30 noiembrie, dar Agentia pentru explorare spatiala nipona (JAXA) a anuntat, vineri, ca va amana trimiterea satelitului in spatiu din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

  Scopul transmiterii acestui eveniment in sistem 4K este de a testa tehnologia, dar si de a-i convinge pe telespectatori sa cumpere televizoare compatibile 4K, aparate din ce in ce mai numeroase pe rafturile magazinelor de produse electronice din Japonia.”Diferenta de pret intre un televizor 4K si un model HD tinde sa se reduca, pe masura ce tot mai multi cumparatori vor alege noua tehnologie 4K”, a declarat un vanzator dintr-un urias magazin de produse electronice de la periferia orasului Tokyo.

  Companiile care participa la aceasta transmisiune speciala sunt grupul JVC Kenwood si firmele Nextep, Japan Cablecast si Japan Digitalserve.Formatul 4K corespunde unei imagini alcatuite din 2.160 de linii orizontale, fiecare alcatuita din 3.840 de puncte, ceea ce inseamna o imagine formata din circa 8 milioane de pixeli, de patru ori mai mult decat formatul HD actual.

  Transmisiunile experimentale in format 4K au debutat in aceasta vara in Japonia, pe un cala dedicat, continutul fiind oferit de mai multe posturi de televiziune.Transmisiunile vor fi lansate din punct de vedere comercial in 2015, printr-un satelit din gama CS. Telespectatorii niponi care dispun de televizoare si receptoare de satelit compatibile vor putea urmari Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro, din 2016, in format 4K.

  Lansarea in spatiu a sondei Hayabusa-2 nu va avea loc mai devreme de luni

  Odata ajunsa in spatiu, lansata cu ajutorul unei rachete H-2A, sonda se va indrepta catre 1999 JU3, un asteroid aproape sferic, cu diametrul de aproape 1 kilometru, in apropierea caruia va ajunge la jumatatea anului 2018. Obiectivul misiunii consta in colectarea unor esantioane de material cosmic de sub suprafata acestui corp ceresc care contine carbon si apa, pentru a identifica materiile organice ce existau in spatiu la originea Sistemului Solar. Revenirea pe Terra este programata pentru sfarsitul anului 2020.

  „Aceasta misiune de colectare de materii primitive are potentialul de a revolutiona felul in care intelegem conditiile de formare a planetelor”, au explicat cercetatorii care coordoneaza acest proiect al Agentiei spatiale japoneze (JAXA). „In plus, misiunea poate sa ne ofere si alte informatii importante pentru a ne proteja mai bine propria planeta”, au mai spus acestia.

  Hayabusa-2 este aproape identica cu Hayabusa, prima sonda nipona care s-a intalnit cu un asteroid, dar beneficiaza de tehnologii imbunatatite, care au tinut cont de numeroasele avarii cu care s-a confruntat sonda din misiunea initiala, ce a reprezentat totusi o reusita.
  Hayabusa-2

  Asteroidul 1999 JU3 are aceeasi orbita ca si asteroidul precedent, Itokawa. El este insa de doua ori mai mare si contine substante organice de natura diferita. „Ajungand in apropiere de asteroidul 1999 JU3, sonda va analiza suprafata acestuia cu ajutorul instrumentelor de teledetectie”, explica specialistii de la JAXA.

  Hayabusa-2 va lansa un vehicul spatial robotizat, denumit Minerva2, si un robot denumit Mascot (echivalentul lui Philae, robotul din misiunea Rosetta), creat de Centrul National de Studii Spatiale (CNES) din Franta si de omologul sau german, DLR. Plasate pe asteroid, cele doua mici vehicule spatiale Minerva2 si Mascot vor analiza, in situ, suprafata asteroidului.

  Apoi, sonda Hayabusa-2 va trebui sa faca fata unei provocari tehnologice spectaculoase: va lansa un proiectil si se va „ascunde” in spatele asteroidului, in timp ce acel proiectil va exploda deasupra lui 1999 JU3, proiectand in mod violent o bila din metal, care ar trebui sa faca un crater cu un diametru de cativa metri.

  Hayabusa-2 va reveni apoi in locul initial si se va plasa pe asteroidul „ranit”, pentru a recolta materiale de pe scoarta acestuia. Esantioanele vor fi stocate in capsula care va reveni pe Terra la finalul anului 2020. Acesta este programul teoretic al noii misiuni, care nu ar fi fost posibila fara „miracolul” reusit de precedenta, Hayabusa.Cu o durata de sapte ani si marcata de o serie infernala de defectiuni, misiunea Hayabusa a devenit un veritabil simbol national al perseverentei japoneze, care sfarseste intotdeauna prin a invinge adversitatea.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *