Japonia vrea sa inghete pamantul la Fukushima pentru a opri scurgerile radioactive

Japonia vrea sa inghete pamantul pe care se afla centrala nucleara Fukushima pentru a opri scurgerile radioactive
Japonia vrea sa inghete pamantul pe care se afla centrala nucleara Fukushima pentru a opri scurgerile radioactive

La Fukushima se inregistreaza cel mai ridicat nivel de radiatii atins vreodata in afara unui reactor nuclear

Masuratorile arata un nivel de 25 de unitati sievert pe ora inregistrat intr-o conducta care transporta gaze din cladirea in care se afla reactoare nucleare topite in urma dezastrului din martie 2011. Acest nivel este cel mai ridicat detectat vreodata in afara unei cladiri care adaposteste un reactor nuclear si este atat de periculos incat o persoana moare la 20 de minute de la expunerea la aceste radiatii.

Conducta in cauza a fost folosita in urma cu doi ani pentru a transporta gazele emanate de reactoarele topite spre sistemul de ventilatie, aflat la o inaltime de 120 de metri, transmite NHK, organizatia media de stat a Japoniei.

Reactia din partea Tepco, operatorul centralei nucleare de la Fukushima, nu a reusit sa calmeze ingrijorarile aparute: „substantele radioactive ar putea ramane in interiorul conductei”, au transmis reprezentantii companiei nipone de utilitati.

Insa, in contextul manierei controversate in care Tepco a administrat pana acum criza radioactiva de la centrala Fukushima-Daiichi, temerile raman ridicate.

Tokyo Electric Power Company (Tepco) a recunoscut in urma cu cateva luni ca, de la cutremurul si tsunami-ul din martie 2011, scurgerile radioactive au continuat practic fara intrerupere. Compania face eforturi pentru a stopa scurgerile, dupa ce apa folosita pentru racirea reactiarelor nucleare nu a fost depozitata corespunzator si a curs in apele oceanice.

Reactia neadecvata a Tepco a determinat guvernul nipon sa se implice direct in eforturile pentru stoparea scurgerilor. Printre masurile luate in calcul de Executivul de la Tokyo se numara inghetarea pamantului pe care se afla reactoarele si realizarea unor scurgeri controlate catre oceanul planetar.

Guvernantii niponi iau in calcul utilizarea criogeniei in cel mai recent efort de a opri scurgerile radioactive care se pare ca s-au produs constant in ultimii doi ani, dupa ce, in martie 2011, reactoarele nucleare de la Fukushima au fost avariate grav de un tsunami generat de un cutremur puternic.

Japonia ar putea varsa apele contaminate de la Fukushima in ocean

Autoritatile nipone de reglementare a energiei nucleare au reiterat luni posibilitatea de a devarsa apa contaminata de la Fukushima in apele oceanice, dupa ce compania energetia Tepco a recunoscut ca, de la dezastrul din 2011, au avut loc constant scurgeri radioactive, care nu au fost stopate nici pana in prezent.

Japonia ramane fara energie nucleara

Inainte de dezastrul de la Fukushima, Japonia era al treilea producator mondial de energie nucleara. Acum, ultimul reactor activ se va inchide saptamana viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *