Noua taxa pe morile de vant isca scandal la Sofia

Noua taxa pe morile de vant isca scandal la Sofia
Noua taxa pe morile de vant isca scandal la Sofia

Parlamentul bulgar a aprobat o taxa pe veniturile producatorilor de energie regenerabila, in pofida protestelor industriei, indeosebi a firmelor germane si italiene implicate.

Taxa de 20% se aplica la veniturile obtinute de parcurile fotovoltaice si eoliene din vanzarea la preturi preferentiale a electricitatii si a fost initiata de Volen Siderov, liderul partidului nationalist Ataka, in cursul dezbaterilor la bugetul pe 2014. Banii incasati din taxa ar urma sa capitalizeze Compania Nationala de Energie (NEK), impovarata de datorii de peste 1 mld. euro, si sa reduca preturile la electricitatea pentru consumatorii casnici.

Ministrul economiei a sustinut ideea, dand ca exemplu aplicarea unor taxe similare in Cehia si Grecia, dar si Spania, Romania si Marea Britanie, care au introdus masuri de reformare a generoaselor scheme de sprijin pentru investitorii in energie regenerabila. Ministrul finantelor, Petar Ciobanov, a estimat ca noua taxa va aduce la buget venituri de peste 80 mil. euro.

Companiile straine din sector au denuntat imediat taxa drept “scandaloasa, opaca, discriminatorie si ilegala” si au amenintat ca aplicarea ei va duce la descurajarea investitorilor de a mai alege sectorul bulgaresc al energiei regenerabile, care a atras pana acum investitii de 4 mld. euro si a creat mii de slujbe. Camera de Comert Germano-Bulgara si Confindustria Bulgaria, reprezentand interesele investitorilor italieni, au adresat in acest sens un protest guvernului si parlamentului.

Diverse ONG-uri au sarit si ele in apararea companiilor. Un reprezentant al Centrului pentru Studiul Democratiei a declarat ca masura va declansa un val de falimente in randul companiilor de profil.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente