Proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor dupa vacanta parlamentara

Proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor dupa vacanta parlamentara
Proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor dupa vacanta parlamentara

Proiectul privind exploatarea de la Rosia Montana a creat o serie de controverse atat intre liderii politici, cat si la nivelul cetatenilor. Chiar daca aceasta initiativa a necesitat formarea unei Comisii speciale de dezbatere, acum totul este lasat la nivel de „vointa politica”. Proiectul ar fi trebuit sa intre pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala, dar alesii au decis sa-l amane cat mai mult cu putinta.
„Deocamdata nu a ajuns la Biroul Permanent. Camera Deputatilor, fiind Camera decizionala poate sa intre si peste cinci ani si peste o luna. Aici totul este vointa politica, deci ce anume se doreste. Punerea pe ordinea de zi a lui la Camera nu s-a facut deocamdata”, a explicat intr-o declaratie acordata r/News, secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici.

Fiind intrebat daca proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor dupa vacanta parlamentara, deputatul a raspuns afirmativ.

„Absolut, deci nu cred ca va face obiectul. La Camera nu se poate trece tacit. Fiind Camera decizionala se poate prelungi oricat termenul”, a precizat Mircovici.

De asemenea, Romania a primit si din partea Comisiei Europene un ragaz de doua saptamani pentru a trimite la Bruxelles informatii despre proiectul Rosia Montana.

Executivul european a luat decizia de a prelungi acest termen deoarece cazul este unul complicat si sensibil.

La presiunea opiniei publice, CE a cerut in luna septembrie, de la autoritatile romane, anumite informatii despre proiectul aurifer de la Rosia Montana, pentru a verifica daca sunt respectate cerintele din directiva UE privind gestionarea deseurilor.

Senatul a respins acest proiect de lege pe ultima suta de metri, pentru a nu trece tacit. De asemenea, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a anuntat, ca raportul Comisiei speciale a fost trimis Parchetului General pentru a verifica neregulile identificate de Comisie.

Sarbu a mai spus ca nu va exista liniste pentru cei care au comis ilegalitati in evolutia proiectului Rosia Montana.

Neregulile semnalate de membrii Comisiei speciale tin de modul in care a fost transferata licenta de exploatare, cu titlu gratuit, de la Minvest la Gabriel Resources, printr-un ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Radu Berceanu.

De asemenea, Comisia atrage atentia ca lipsesc documente justificative pentru acest transfer.

Comisia speciala a Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat pe 11 noiembrie, cu 17 voturi „pentru” si 2 „abtineri” un raport de respingere a proiectului Rosia Montana, recomandand Parlamentului sa voteze negativ acest proiect.

Toate partidele parlamentare s-au aratat impotriva proiectului in forma trimisa de Guvern. PDL nu a dorit sa participe la dezbaterile din Comisia speciala, pe motiv ca democrat-liberalii nu doresc sa fie partasi “la procedurile ilegale” propuse de USL, de a trimite Parlamentului Romaniei spre solutionare probleme care tin exclusiv de competenta Guvernului Romaniei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente