Jucariile toxice ameninta lumea

Scandalul jucariilor toxice fabricate in China revine in actualitate. Celebra firma Fisher Price, grupul Mattel, a scos de la comercializare saptamana trecuta peste un milion de jucarii. Acestea erau produse in doua fabrici dintr-o regiune chineza si, in urma testelor, a reiesit ca aveau un continut mare de plumb.

Anul acesta, in luna aprilie, si Comisia Europeana a tras un semnal de alarma prin rezultatele raportului anual RAPEX (Sistemul Rapid de Alertare al Comunitatii). Marfa de profil “made in China” a ocupat primul loc in topul celor mai periculoase si toxice produse de pe piata europeana in 2006.

In tara noastra, desi nu s-au facut rapoarte stricte cu privire la importuri, gigantul asiatic ocupa peste 90a din piata. Multe dintre jucariile care se comercializeaza pe piata din Romania pun in pericol sanatatea copiilor si, uneori, pot fi chiar fatale.

“Nimeni nu a reusit sa curete complexul Europa”

In Romania, institutia de control desemnata pentru supravegherea jucariilor este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care supravegheaza piata pentru respectarea directivei 88/378 – 1988 CE si HG 396/2003.

Stelica Nicula, sef serviciu consiliere produse nealimentare, a sustinut ca singura masura de siguranta o reprezinta verificarea jucariilor la unicul laborator specializat de testare din Romania SC Casstil SA. “Cu producatorii se merge pe incredere. Ei sunt obligati sa testeze, iar daca nu o fac si sunt depistati vor suporta rigorile legii”, a aratat acesta.

Topul celor mai periculoase jucarii

Nicula a recunoscut ca exista probleme cu jucariile comercializate in complexurile din tara, dar ca se fac numeroase controale. “Nimeni nu a reusit sa curete complexul Europa in intregime, de exemplu. Granitele nu sunt ermetice”, a incheiat acesta.

Victimele cele mai usoare sunt copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani, ale caror jucarii nu respecta adesea normele de securitate. Este cazul sunatorilor cu bile din metal care pot fi inghitite. Si jucariile de baie sunt periculoase. Multe au in compozitia lor substante interzise. Urmeaza pistoalele cu bile, jucariile din plus si cele vandute in aer liber.

“Sa cumperi o papusa care a stat toata ziua afara si are o gra-mada de praf pe ea e o crima. La noi nimeni nu are o evidenta clara a marfii din punct de vedere al calitatii. In strainatate, complexurile de tipul Europa ar fi inchise”, a subliniat inginerul Maria Tarnauceanu, directorul Centrului de Certificare, Inspectie si Incercari Produse Bucuresti, SC Casstil SA.

Teste marca Romania

Jucariile, care sunt prelevate de pe piata de inspectorii ANRC sau de comercianti, sunt verificate de angajatii laboratorului Casstil. Pentru testul “rezistenta la soc”, pe jucarie cade o greutate de un kilogram, de la o inaltime de 100 de milimetri. Produsul nu trebuie sa se sparga.

“Nu ai de unde sa stii cum o tranteste monstrul”, spune amuzat specialistul de mecano-fizice Cristian Borudel. Urmeaza testarea flexibilitatii, a torsiunii, tractiunea, compresiunea si rezistenta la cadere libera. Specialistii sustin ca foarte putine dintre produsele verificate au trecut cu bine testul.

In cazul in care produsele nu se aliniaza normelor, ANPC-ul hotaraste daca acestea se retrag de pe piata sau nu. Directorul executiv al OPC Bucuresti, Constantin Cerbulescu, a declarat ca, in ciuda amenzilor destul de mari, intre 2.500 si 10.000 de lei, comerciantii continua sa introduca ilegal produse.

“Acest lucru se intampla mai ales in preajma sarbatorilor si in complexuri comerciale de genul Europa, unde nu exista o situatie clara”, a aratat acesta.

Articol integral in Evenimentul Zilei

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente