Suntem prea mici sa reducem efectele incalzirii globale. Asa gandesc cei mai multi dintre noi si, prin urmare, nu iau niciun fel de masuri. Oamenii de stiinta sustin ca nu trebuie sa facem sacrificii supraomenesti pentru a salva planeta. Este de ajuns sa folosim cu mai multa intelepciune gazele naturale, carbunele si caburanti.
Site-ul about.com ofera cateva sfaturi, pe care am putea sa le urmam, ca sa reducem efectul de sera.
1. Cei trei „R” – Reduceti, refolositi, reciclati! Cumparati produse ambalate foarte sumar. Asa veti evita risipa de hartie. Cand puteti, reciclati plastic, ziare, sticla si cutii de conserve din aluminiu. Daca reciclati jumatate din deseurile menajere timp de un an, salvati planeta de 1 kilogram de dioxid de carbon.
2. Folositi mai putina caldura si mai putin aer conditionat. Daca va izolati bine peretii apartamentului sau daca va puneti o banda izolatoare la usi si ferestre veti micsora costurile cu incalzirea, in medie, cu 25%, reducand cantitatea de energie necesara pentru incalzirea locuintei.
Daca aveti centrala de apartament, coborati temperatura ziua, cand nu sunteti acasa, si noaptea, cand dormiti.
3. Schimbati becul. Oricat ar fi de practic, inlocuiti becul obisnuit cu unul fluorescent compact. Acesta din urma nu numai ca are o durata de viata de cel putin 10 ori mai lunga, dar foloseste cu 2/3 mai putina energie si elibereaza cu 70% mai putina caldura.
Daca fiecare familie de americani ar inlocui un bec obisnuit cu unul fluorescent compact, s-ar reduce o cantitate de gaze de sera echivalenta cu cea produsa de 7,5 milioane de masini.
4. Aveti grija de masina dumneavoastra si folositi-o cat mai putin.
Faptul ca mergeti mai putin cu masina inseamna mai putina poluare. Atunci cand conduceti, asigurati-va ca masina functioneaza eficient. De exemplu, daca aveti cauciucurile uzate, consumati mai multa benzina. Fiecare 4 litri de benzina economisiti nu conteaza numai pentru pentru buzunarul dumneavoastra, ci si pentru mediu. Inseamna cu 9 kilograme de dioxid de carbon mai putin in atmosfera.
5. Cumparati produse care consuma putina energie. Evitati orice functioneaza pe baza de baterii. Daca nu aveti alta solutie, folositi baterii reincarcabile sau care folosesc energie solara.
6. Folositi mai putina apa fiarta. Spalati-va hainele cu apa calduta sau rece pentru a consuma cat mai putina energie. Numai prin aceasta masura veti economisi peste 220 de kilograme de dioxid de carbon, pe an. Pentru inca 150, instalati un dus cu debit scazut de apa.
7. Folositi cu incredere butonul de „OFF”. Stingeti luminile cand iesiti din camera si folositi numai cate va trebuie. Opriti televizorul, casetofonul sau computerul cand nu le folositi. La fel si apa. In timp ce va spalati pe dinti sau va spalati masina, este bine sa opriti apa cat timp nu aveti nevoie de ea. Scadeti costul facturii si conservati o resursa vitala.
8. Plantati un copac. Daca aveti unde s-o faceti, incepeti sapaturile. In timpul fotosintezei, copacii si alte plante absorb dioxid de carbon si elibereaza oxigen. Vara, un singur copac absoarbe aproximativ o tona de dioxid de carbon.
9. Cereti ajutorul specialistilor. In America, exista companii care fac un audit al energiei consumate. Acest lucru ii ajuta pe conumatorii casnici sa reduca consumul de energie.
10. Incurajati-i si pe altii sa faca toate aceste lucruri. Povestiti-le despre reciclare si conservarea energiei. Va dura mult pana cand acesti noua pasi vor reduce energia consumata si vor scadea cheltuielile lunare. Insa, mai putina energie consumata inseamna mai putina dependenta de combustibilii fosili care elibereaza gaze de sera si contribuie la incalzirea globala.
Articol publicat in HotNews.ro