Judetul Satu Mare are o problema tot mai grava cand vine vorba de poluare

Judetul Satu Mare are o problema tot mai grava cand vine vorba de poluare

Judetul Satu Mare are o problema tot mai grava cand vine vorba de poluare. Acest fapt rezulta din analizele efectuate de angajatii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Satu Mare. Astfel, potrivit masuratorilor efectuate rezulta ca in municipiul Satu Mare se inregistreaza depasiri ale valorilor admise, in special in zona arterelor intens circulate. In schimb, poate cea mai poluata zona o reprezinta fostele mine din zona localitatii Tarna Mare, acolo unde se depasesc flagrant limitele admise.
Poluare cu metale grele in mediul urban
Potrivit analizelor efectuate de angajatii APM in zona podului Decebal, rezulta ca in municipiul Satu Mare se inregistreaza depasiri ale valorilor admise la metale grele, in special la plumb. “Prin determinarea pH-ului putem afirma ca solurile din zona podului Decebal sunt alcaline si din acest motiv o cantitate mica de metale se afla sub forma mobila. Continutul mare de ioni sulfati si a conductivitatii crescute indica prezenta metalelor sub forma de saruri. Concentratia metalelor grele determinate nu depaseste in marea majoritate a punctelor de recoltare valoarea normala admisa de OM 756/97, dar nu atinge pragul de alerta. Valorile peste cele normale pentru plumb, dar si pentru celelalte metale grele, se pot pune pe seama poluarii rezultate din traficul rutier intens din zona”, se arata intr-o analiza a APM. Lucru si mai interesant, potrivit aceleiasi surse, microorganismele au reusit sa se adapteze la acest mediu. “In multe puncte de prelevare analizele microbiologice releva un numar crescut de bacterii pedobionte, cand putem vorbi deja de un fenomen de adaptare a microorganismelor la conditiile existente”, se mai arata in documentul citat.
Prag de alerta in fostele zone miniere
Reprezentantii APM Satu Mare au mai realizat analize si in mediul rural, mai exact in zona miniera Socea, aflata in zona localitatii Tarna Mare. In urma analizelor au rezultat depasiri majore ale unor valori admise. Lucru si mai grav, efectele acestor depasiri se extind in zonele invecinate. “Poluarea apare din cauza evacuarii apelor de mina. Efectul negativ al prezentei acestor metale se resimte pana departe de sursa de poluare, circa 3-4 km in aval. In zona au fost efectuate lucrari de reconstructie ecologica prin programul de inchidere a minelor in perioada 2000-2004, dar din cauza solului slab acid si incarcarii mari in metale grele, vegetatia este puternic afectata si revine foarte incet la situatia de dinaintea existentei exploatarii miniere. Valorile mai ridicate determinate in sol se identifica in zona de evacuare a apelor de mina de la punctul de prelevare Socea Mare. Apele de mina din acest sector nu sunt dirijate integral catre statia de epurare, iar din cauza faptului ca in zona apar izvoare subterane acestea antreneaza la vale sterilul depozitat in halda de steril. Acumularile de metale grele din sol sunt generate de depunerile in timp de-a lungul cursului de apa a vaii Socea, depuneri care au avut loc in perioada functionarii exploatarii miniere. In namolul depus, in conditii anaerobe au fost concentrate metalele grele care in urma viiturilor au intrat in solutie din nou, fiind redepuse in sol la distante mari fata de zona de evacuare. Continutul de metale grele determinate (zinc, cadmiu, plumb, cupru) in cazul zonei miniere Socea depaseste valorile normale prezentate in cadrul OM 756/97. In cazul Cd se observa depasirea valorilor limita admise (prag de alerta si prag de interventie)”, se precizeaza in analiza APM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *