Electrica si EDF, noii investitori in parcuri eoliene

Electrica si EDF, noii investitori in parcuri eoliene

Sud-estul tarii e o zona foarte activa din punct de vedere investitional, afacerea care atrage investitii de miliarde de euro fiind productia de energie verde in parcurile eoliene. La Constanta, peste 40 de companii straine si romanesti si-au anuntat intentia de a investi in energia eoliana pe Litoral, o parte dintre acestea avand deja in exploatare parcuri in­tregi de turbine.

Recent, si-a anuntat o astfel de intentie chiar Electrica. E vorba de un parc eolian ce va fi finalizat in 2012 la Chirnogeni, judetul Constanta. Acesta va avea o capacitate de 51 MW, investitia fiind estimata la 105 milioane euro. La Constanta au fost finalizate doua proiecte finantate prin POS „Cresterea Competitivitatii Economice”, Axa Prioritara 4. Potrivit Ministerul Economiei, au o capacitate instalata de 35 MW, iar investitiile au fost de 257 milioane lei, din care 110 milioane lei finantarea europeana.

Dobrogea e catalogata de expertii europeni ca zona cu cel mai mare potential eolian din sud-estul Europei. Judetul Constanta a concentrat cele mai multe investitii in parcuri eoliene. Daca adunam cele doua mega-proiecte derulate de CEZ (1,1 miliarde euro), Iberdola (2,2 miliarde euro) si peste 20 de alte proiecte eoliene mai mici, de sute de milioane, valoarea totala a investitiilor eoliene la malul marii atinge „pragul” de 4 miliarde euro, cea mai mare suma de bani pe care un domeniu a putut sa o atraga in ultimii 20 de ani in Dobrogea. Cei mai mari investitori sunt Eolica Dobrogea, Blue Line Energy, Eviva Nalbant, Electricom, Green Energy, Sablo Al Energie Eoliana SRL, Wind Power, Blue Planet Investments si Grupul CEZ.

In Tulcea, 112 parcuri eoline

Si Tulcea e foarte atractiva pentru investitorii in parcuri eoliene, desi peste 80% din suprafata judetului e inscrisa in reteaua de arii protejate Natura 2000. Viorica Basca, director al Agentiei de Protectia Mediului Tulcea, a declarat ca 74 de investitori au demarat procedurile de autorizare a 112 parcuri eoliene cu 1.508 turbine. Astfel de parcuri cu zeci de turbine au fost puse in functiune la Agighiol, Baia si Topolog. Transelectrica a aprobat recent racordarea la sistemul energetic national a inca trei parcuri eoline. Italienii investesc 111 milioane de euro in energia eoliana la Agighiol, o firma canadiana va racorda la sitemul energetic national un parc eolian de 70 MW la Corugea, unde si o firma israeliana realizeaza un parc eolian de 10 milioane de euro. Zonele cele mai cautate din nordul Dobrogei de marile concerne internationale energetice care investesc in energia eoliana sunt Casimcea, Stejaru, Fagarasul Nou, Dorobantu, Cerna si Vacareni.

La Galati, EDF si Electrica

Alta zona asaltata de investitorii in parcuri eoliene e judetul Galati, unde potentialul eolian din zona Podisului Covurlui e echivalent cu energia produsa de doua reactoare de la Cernavoda. ANRE a avizat proiectul Electrica, de dezvoltare pana in 2012 a unui parc eolian de 45 MW la Frumusita, valoarea investitiei fiind de 95 milioane euro. Sunt, in diverse faze, proiecte de parcuri eoliene mai mici in peste 20 de localitati galatene. Recent, a fost anuntata intentia de a investi intr-un parc eolian in judetul Galati a unui lider in productia de energie, Compania Electricite de France-EDF, care are o cifra de afaceri 66 miliarde euro si produce 22% din consumul de energie din UE. Noul parc eolian va fi dezvoltat in comuna Pechea si va avea o capacitate de 150 MW, investitia fiind de 267 milioane euro. Construirea parcului va fi finalizata in primul semestru din 2013. Firma care va construi acest parc, Galati Eol Sud, este detinuta in proportie de 90% de EDF, restul fiind detinut de Renewable Energy Technology&Development SA din Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *