Ministrul mediului, Korodi Attila, sustine ca edifi ciul monahal ridicat in apropiere de cabana Dochia a fost cladit fara respectarea legii de mediu si se declara „ingrijorat de precedentul periculos pe care constructia il reprezinta”.
Ministrul l-a invitat pe patriarhul Daniel la o discutie pe aceasta tema, sugerand ca data la care ea sa aiba loc sa fi e marti, 22 ianuarie.
Ministrul Korodi i-a trimis o scrisoare patriarhului, in care vorbeste de problemele legate de constructia Casei de pelerini Panaghia, situata in zona de conservare speciala a Parcului National Ceahlau.
Korodi isi exprima, in numele institutiei pe care o reprezinta, „ingrijorarea” ca o constructie de dimensiuni insemnate, care are o destinatie publica explicita, a fost ridicata fara respectarea tuturor legilor de mediu.
Ministrul vrea sa ii prezinte prea-fericitului patriarh riscul ca decizia de a construi fara autorizatie in inima Parcului Ceahlau sa reprezinte „un precedent periculos” pentru mediul romanesc, cu atat mai mult cu cat gestul apartine uneia dintre institutiile cu mare autoritate si popularitate in randul romanilor.
Ministrul se teme ca ar putea urma sanctiuni severe la adresa Romaniei din partea Uniunii Europene.
In fi nalul documentului, Korodi il invita pe patriarh sa caute o solutie amiabila si legala pentru rezolvarea problemei.
Scandalul privind realizarea unor lucrari de modernizare a chiliilor de la Schitul Toaca a inceput in vara lui 2004, cand pe munte au fost transportate, cu ajutorul elicopterelor militare, inchiriate de la Baza Militara de Aviatie 95, din Bacau, zeci de tone de materiale.
Constructia Casei de pelerini Panaghia de catre Mitropolia Moldovei, precum si transportul de materiale de constructii cu elicopterele in Masivul Ceahlau, care este o arie protejata, au ajuns deja in atentia UNESCO, inca din anul 2005.
Sursa: Adevarul