Statiunile de schi din Europa si America de Nord se confrunta si ele cu incalzirea globala, care ameninta cu topirea zapezii.
Hotelierii europeni si americani, precum si oamenii de afaceri din turism se gandesc serios sa ia masuri pentru a-si pune la adapost afacerile. Ei s-au intalnit de curand, in Franta, la un forum international destinat protectiei mediului, unde au ajuns la concluzia ca, daca nu vor proteja mediul natural in care isi desfasoara activitatea, efectele incalzirii globale vor face ravagii pe partiile de schi, iar falimentul le va bate la usa.
Ghetarii din Mont Blanc au inceput sa se topeasca, banchiza arctica se ingusteaza, iar sute de specii de animale rare au disparut sau sunt pe cale de disparitie. Incalzirea globala nu glumeste, cu toate ca exista si voci care sustin ca fenomenele care se petrec sunt normale.
Chiar daca zapezile din acest an au fost in multe locuri ale planetei abundente, incalzirea planetei persista. Hotelierii se numara printre cei ale caror businessuri sunt amenintate si au decis sa le impuna anumite reguli turistilor care ajung pe partiile lor. Printre acestea se numara reducerea emisiilor de carbon, trierea deseurilor si ecologizarea statiunilor.
Turismul, sursa de poluare Principalele surse ale poluarii in statiunile alpine sunt reprezentate de transport, de tunurile cu zapada artifi ciala, dar si de gunoaiele lasate la intamplare de turisti. Nemtii si austriecii au deja un proiect de ecologizare, al carui responsabil este Wolfgang Wimmer.
El spune ca in multe dintre statiuni s-a renuntat la zapada artifi ciala.
Desi americanii nu se numa ra printre semnatarii tratatului de la Kyoto, proprietarii statiunilor de schi au reusit sa-i convinga pe actionari ca investitiile in protectia mediului sunt vitale. Insa, pe multe dintre partiile americane, tunurile de zapada artifi ciala continua sa troneze, in pofi – da semnalelor de alarma trase.
Sursa: Adevarul