Romanii, printre cei mai ingrijorati europeni de disparitia speciilor

Potrivit ultimului eurobarometru, disparitia de specii de plante si animale este un fenomen care se extinde.

Chiar daca romanii au inceput sa fi e constienti abia de curand de rolul lor in protejarea mediului, un recent eurobarometru arata ca ei sunt de fapt foarte preocupati de pierderea biodiversitatii. Alaturi de greci si de portughezi, romanii se numara de altfel printre cetatenii europeni cei mai ingrijorati de acest lucru, potrivit unui Eurobarometru privind atitudinile cetatenilor europeni fata de biodiversitate, citat de Rompres

Studiul, dat publicitatii vineri, la Bruxelles, arata ca o majoritate covarsitoare a europenilor (90%) se declara preocupati de reducerea si disparitia unor specii de plante si animale, a habitatelor naturale si a ecosistemelor.

Europenii considera ca poluarea aerului si a apei, dar si dezastrele provocate de om, precum scurgerile de petrol si accidentele industriale, reprezinta cele mai mari amenintari la adresa biodiversitatii (27%), urmate de schimbarile climatice (19%), intensifi carea agriculturii, a despaduririi si a pescuitului excesiv (13%), si de construirea de drumuri, spatii de locuit sau zone industriale (8%).

Doar o cincime din europenii chestionati considera ca sunt afectati in prezent de pierderea biodiversitatii, in timp ce 70% considera ca aceasta pierdere va avea un efect asupra lor in viitor sau asupra copiilor lor.

Conservarea, obligatie morala Pentru 93% din europeni, conservarea biodiversitatii este o obligatie morala afl ata in sarcina actualelor gene ratii, care trebuie sa se eri jeze in pastratori ai biodiver sitatii. Cetatenii europeni sunt totodata constienti ca bunastarea lor si calitatea vietii depind de biodiversitate si 75% din ei cred ca pierderea biodiversitatii poate avea consecinte economice negative.

Doua treimi din europeni spun ca depun deja eforturi personale pentru a proteja biodiversitatea, in vreme ce o treime afi rma ca ar dori sa faca mai mult. O cincime din europenii chestionati au declarat ca ar actiona daca ar sti ce anume ar trebui sa faca pentru a stopa pierderea biodiversitatii.

Programul Natura 2000 Piatra de temelie a politicii privind biodiversitatea a UE este Natura 2000, o retea ce cuprinde intregul teritoriu al UE cu zone protejate pentru habitatele cele mai valoroase si pentru speciile afl ate in pericol din Europa.

Aceasta retea – care reprezinta aproximativ 20% din suprafata totala a Uniunii – a fost extinsa substantial in noiembrie 2007 cu o suprafata de circa 90.000 de kilometri patrati, echivalentul dimensiunii Portugaliei.

In ciuda amplorii acestui proiect, europenii sunt prea putin informati despre Natura 2000 – 80% spunand ca nu au auzit niciodata de el, iar dintre cei care au auzit putini stiu exact despre ce anume este vorba.

In 2001, liderii europeni s-au angajat ca UE va stopa pierderea biodiversitatii pana in 2010. Anul acesta va fi lansata o companie extinsa de comunicari pentru a-i implica pe europeni in protejarea biodiversitatii si pentru a contribui la canalizarea ingrijorarilor ce au rezultat in urma acestui studiu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *