Satelitii vor monitoriza schimbarile climatice

Agentiile spatiale isi pun satelitii in slujba studiilor despre incalzirea globala.

Satelitii NASA de ultima generatie, precum si cei ai altor agentii spatiale vor urmari schimbarile climatice in decursul urmatorilor 20 de ani, au anuntat, la sfarsitul unei saptamani de negocieri, reprezentantii Organizatiei Mondiale de Meteorologie.

In urma unei intalniri la nivel inalt, organizata saptamana trecuta in New Orleans, ofi cialii agentiilor spatiale participante au ajuns la un consens: isi vor folosi satelitii pentru a monitoriza schimbarile climatice.

„Eforturile tehnologice pentru intelegerea incalzirii globale au fost clar consolidate, dupa ce organizatiile spatiale au raspuns prompt strategiei ONU de a folosi satelitii pentru masurarea schimbarilor climatice”, a declarat un reprezentant al Organizatiei Mondiale de Meteorologie.

Satelitii pe care agentiile spatiale ii vor lansa in urmatorii 20 de ani vor trebui sa furnizeze constant informatii despre cresterea nivelului marilor sau despre cantitatea gazelor cu efect de sera din atmosfera.

La intalnire au fost prezent i reprezentanti ai NASA, ai Agentiei Spatiale Europeane, dar si ai agentiilor similare din Japonia, China, Brazilia si India.

Masuratori de lunga durata Ofi cialii prezenti la intalnirea din New Orleans au inteles ca pentru a monitoriza schimbarile climatice, masuratorile trebuie sa se desfasoare in mod continuu, pe o lunga perioada de timp. Folosirea, in scopul monitorizarii, a satelitilor de ultima generatie este foarte importanta, pentru ca acestia ofera o imagine de ansamblu asupra schimbarilor care au loc atat la nivelul oceanelor, cat si la nivelul solului sau atmosferei.

Multi cercetatori isi sustin in continuare teoria conform careia schimbarile climatice sunt consecinta cresterii cantitatii de CO2 in atmosfera ca urmare a arderii combustibililor fosili.

De asemenea, defrisarile au contribuit semnifi cativ la sporirea efectului de sera. Acestia au avertizat, totodata, ca schimbarile climatice vor avea drept consecinta producerea de fenomene extreme, precum seceta, inundatii si ridicarea nivelului Oceanului Planetar.

In momentul acesta, cel putin 16 sateliti geostationari furnizeaza informatii operationale in ceea ce priveste clima planetei in cadrul sistemului de observare globala, gestionat de Organizatia Mondiala de Meteorologie. In plus, un numar-record de 17 sateliti vor fi lansati in 2008, in mai multe tari, inclusiv in China, India si Rusia.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *