Laszlo Borbely: “trebuie insistat pe pregatirea proiectelor care sa asigure resurse de apa”

Laszlo Borbely: "trebuie insistat pe pregatirea proiectelor care sa asigure resurse de apa"

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, ca nici anul acesta nu va fi foarte bogat in precipitatii si trebuie insistat pe pregatirea proiectelor care sa asigure resurse de apa, potrivit Agerpres.

“Zonele de sud si sud-est a tarii sunt foarte secetoase si fara apa (…) Am avut ani cu inundatii, dar anul trecut a fost cu seceta, in partea a doua a anului. Am scapat destul de ieftin, dar se pare ca nici anul acesta nu va fi foarte bogat in precipitatii, deci trebuie sa ne pregatim si sa pregatim acele proiecte care vin in sprijinul acestei rezolvari a problemei secetei si a lipsei resurselor de apa”, a aratat Borbely.
Ministrul Mediului a aratat ca, din punctul de vedere al resurselor de apa, Romania nu sta foarte rau spre deosebire de alte state, insa aceste resurse trebuie gospodarite mai bine si este nevoie de investitii uriase.

“Deci avem resurse de apa, dar trebuie sa ne gospodarim bine. Si aici e vorba nu numai de apa potabila, e vorba si de lacuri de acumulare – asa cum vedeti la Rastolita (judetul Mures – n.r.). Cand se termina barajul, atunci vor rezolva foarte multe probleme in ceea ce priveste judetul si Targu Mures. Avem finalizata strategia privind prevenirea inundatiilor pana in 2035. Deci exista o conceptie. Din pacate sunt foarte multe localitati care au nevoie de aceste investitii, desi in ultimii ani totusi din SAPARD, din alte surse au fost sume extraordinar de mari alocate. De exemplu, la POS Mediu vor fi alocate 3,6 miliarde de euro pana in 2015. In perioada urmatoare probabil tot asa cea mai importanta axa pentru care vom da cei mai multi bani va fi pentru apa”, a subliniat ministrul.

Borbely a aratat ca pe langa programele europene trebuie alocati bani din Fondul de Mediu si de la bugetul de stat, pentru ca Romania sa ajunga la nivelul angajamentelor luate la nivelul Uniunii Europene.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente