Laureat al Premiului Nobel Alternativ, in vizita la Bucuresti

In aceste zile, un fermier canadian se afla in vizita in tara noastra pentru a populariza avantajele agriculturii curate si pentru a avertiza Romania asupra contaminarii cu organisme modificate genetic (OMG).Fermierul Percy Schmeiser

Fermierul Percy Schmeiser nu este insa un om obisnuit. In 2007, Percy si sotia sa, Louise, au primit Premiul Nobel Alternativ (cunoscut sub denumirea „Right Livelihood Award”) pentru „curajul de a apara biodiversitatea si drepturile fermierilor” si pentru lupta impotriva corporatiei americane Monsanto care i-a contaminat culturile de rapita cu varietati modificate genetic.

PERCY, UN PRIETEN AL FERMIERILOR ROMANI
In varsta de 78 de ani, Schmesier a venit in Romania, „o tara cu biodiversitate bogata”, pentru a se intalni cu fermierii „care practica agricultura organica si ale caror produse sunt de foarte buna calitate”. „Imi voi aminti mereu de fermele pe care le-am vazut in tara dumneavoastra si de terenurile pe care se cultiva plante de tot felul. Mi-ar parea rau daca fermierii romani nu si-ar putea folosi propriile lor seminte si plante pentru a-si cultiva pamanturile si s-ar vedea cu terenurile otravite de organisme modificate genetic.

Plantele MG ar trebui interzise pentru ca fermierii sa nu mai fie obligati sa aleaga intre soiurile pe care vor sa le cultive”, ne-a declarat astazi Percy Schmesier. Canadianul s-a aratat vadit preocupat de valoarea nutritiva a plantelor care contin OMG, o valoare mult mai mica decat cea a plantelor conventionale sau organice. Ingrijorarea lui Percy Schmesier este cu atat mai mare cu cat in Canada, aproximativ 65% din culturile de soia si de rapita contin OMG in diverse procente.

Din aceasta cauza, „fermierii canadieni pierd enorm pe piata internationala pentru ca multe tari nu cumpara produse de soia sau rapita care contin organisme mutate genetic. Unul dintre cele mai afectate produse este mierea, care, dat fiind ca plantele din care e obtinuta cont in OMG, risca sa ramana in depozitele producatorilor pentru ca numeroase tari refuza sa o cumpere”, explica Schmeiser.

Canadianul se declara astazi un fermier fericit, care cultiva „plante libere de OMG care pot fi vandute cu usurinta in afara granitelor”. Dar in urma cu zece ani, Schmeiser avea sa afle ca o confrunatre in instanta cu gigantii de la Monsanto, compania americana care detine in prezent monopolul pe piata OMG (cu o piata globala de aproximativ 90% din plantele MG), avea sa-l coste recolte, bani si timp.

„Cultivam soiuri locale de rapita obisnuita ameliorate de familia mea. Intr-o zi, agenti ai Monsanto, au sunat la usa sa imi spuna ca in rapita mea au gasit genele patentate de ei si ca imi vor confisca recolta. In plus, au cerut si bani. Disputa cu Monsanto ridica de fapt probleme mult mai grave decat contaminarea rapitei mele cu OMG. S-a aratat ca fermierii sunt total neprotejati in fata unor companii lacome. Nu conteaza cum a ajuns samanta MG in campul unui fermier. Atat timp cat o companie detine patentul pe acele seminte, ea le va revendica fara scrupule pentru mai mult profit. (…) Monsanto a pus ghearele si pe Romania, iar acestea sunt intrebari pe care trebuie sa si le puna fiecare fermier inainte de a fi prea tarziu”, a spus Percy Schmeiser, in cadrul unei conferinte sustinuta astazi la Bucuresti si organizata de ecologistii de la Agent Green si grupul GRINDA (Grupul pentru Conservarea Valorilor Rurale).

Canadianul a insistat, in prezentarea sa, asupra riscurilor la care se supun fermierii romani, mediul inconjurator, agricultura si consumatorii.

„SUBTILITATI” EUROPENE
Din pacate – sustin ecologistii – cele aproximativ 3,8 milioane de ferme mici din Romania nu sunt tocmai ferite de pericole. De exemplu, Ministerul Agriculturii a dat anul acesta doua ordine de ministru – 185 si 186 – „pentru a permite contaminarea semintelor cu OMG, inclusiv acelea neautorizate pentru cultivare sau consum in UE”, anunta Agent Green si grupul GRINDA. Ecologistii considera ca aceste ordine sunt ilegale „deoarece incalca Directiva Europeana 2001/18/EC, Legea 247/2009 si recomandarile explicite din acest an ale Comisiei Europene, care a cerut Romaniei sa astepte ca statele membre sa ajunga la un consens in aceasta privinta”.

„Pana la ajungerea la un consens in acest sens, cultivatorii romani ar trebui sa stie ca, pentru ei, litera de lege o reprezinta catalogul comun al soiurilor (pe care il puteti accesa aici http://ec.europa.eu/food/plant/propagation/catalogues/comcat_agri_2008/index_en.htm), si nu un controversat ordin de ministru, care permite contaminarea semintelor conventionale si ecologice cu soiuri neautorizate de OMG spre cultivare pe teritoriul Uniunii Europene, al carei stat-membru este si Romania de mai bine de doi ani. Astfel de seminte pot ajunge in culturi comerciale”, ne-a precizat Gabriel Paun, presedintele Agent Green.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *