Pe vremea romanilor, lavanda se folosea pentru parfumarea apei de baie si a lenjeriei proaspat spalate, de aici si numele lavare, care semnifica a spala. In Evul Mediu, lavanda si-a legat numele de vindecarea bolilor infectioase, parfumul ei fiind asociat cu curatenia. In acele timpuri se credea ca mirosurile urate favorizeaza transmiterea bolilor.
Alunga depresiile si starile de insomnie
Ceaiul de lavanda este un calmant perfect, fiind recomandat si pentru afectiuni cardiace pe fond nervos, dar ajuta si in cazul durerilor musculare si osoase. Daca anxietatea, tensiunea psihica sau atacurile de panica va sunt familiare, inseamna ca trei cani cu ceai de lavanda pe zi va ajuta sa obtineti o stare de calmitate. De asemenea, depresiile si insomniile pot fi alungate cu aceasta planta. Atat ceaiul, cat si florile proaspete puse in dormitor sunt utile in cazul acestor stari, deoarece lavanda ofera o delicata incantare pentru privire, movul ei fiind relaxant, dar si pentru simturile olfactive pe care le invaluie cu parfumul ei.
Si daca tot am amintit de parfum, trebuie sa stiti ca acesta are puterea de a induce somnolenta. O picatura de ulei de lavanda pusa pe fata de perna sau intr-o candela de aromoterapie ori un saculet mic din panza cu lavanda creeaza liniste psihica si va ajuta sa aveti un somn linistitor, odihnitor.
Reface echilibrul presiunii sangvine scazute
Remediul ideal pentru insomnii, nevroze si stari de stres este sa tineti picioarele timp de 30 de minute in apa calda cu 10 ml tinctura de lavanda. Cele mai bune rezultate se obtin daca faceti bai calde cu ulei de lavanda cu jumatate de ora inainte de culcare. Ce poate fi mai placut decat o baie in miresme minunate? Lavanda este un sedativ unanim recunoscut, care face minuni in cazurile de nervozitate excesiva, nevralgii sau durere de dinti.
In ceea ce priveste revitalizarea organismului uman, ceaiul de lavanda stimuleaza sistemul nervos, reface echilibrul presiunii sangvine scazute si readuce optimismul. Lavanda este inca un cadou al naturii ce merita fructificat.
Pont! Pentru a preveni starile de anxietate si a diminua efectele stresului in organism puteti bea o cana cu ceai de lavanda seara, inainte de culcare, de doua ori pe saptamana.
• Ceaiul de lavanda va poate salva si de problema caderii parului. Dupa fiecare spalare a parului, clatiti-l cu infuzie concentrata obtinuta din 50 g planta la un litru de apa.