Uniunea Europeana a ajuns la un acord preliminar asupra unei legi care va obliga companiile din industria petrolului, gazelor naturale, din minerit si cele care fac afaceri cu lemn sa declare platile catre bugetul public in statele unde isi desfasoara activitatea.
Potrivit noii legi, companiile care exploateaza resursele naturale ale unei tari vor trebui sa dea publicitatii cifre privind totalul platilor catre buget pentru fiecare proiect, impozitele pe profit sau productiei, redeventele, bonusurile si platile pentru lucrari de imbunatatire a infrastructurii. Obligatia va fi valabila in cazul proiectelor cu o valoare de peste 100.000 de euro, un prag cu mult mai mic decat cel de gradul milioanelor sustinut de lobby-ul firmelor din industrie, scrie Financial Times.
Proiectul mai trebuie aprobat de Parlamentul European si de statele membre, dar acest pas se intrezareste a fi doar o formalitate.
Acordul asupra legii vine dupa ce, anul trecut, Congresul american a adoptat o lege similara, care obliga companiile petroliere si de minerit listate in SUA sa dezvaluie platile catre guvernele straine. Varianta europeana se aplica insa si in industria lemnului, cat si asupra companiilor nelistate dar inregistrate in Uniunea Europeana.
Reformele au fost salutate de comisarul european pentru piata interna, Michel Barnier, care a declarat ca legea va aduce „o noua epoca a transparentei unei industrii care in mod frecvent este invaluita in mister”. Bono, solistul U2 si fondator al campaniei de ajutor umanitar ONE, a afirmat ca „transparenta este unul dintre cele mai bune vaccinuri impotriva coruptiei.”
De cealalta parte, Institutul American pentru Petrol apreciaza masurile introduse in Statele Unite ca echivalente cu „a dezvalui reteta pentru Coca-Cola.”