Secretarul de Stat, Elena Dumitru: elaborarea unui Plan National de Actiune privind economia verde este esentiala

Energia verde î?i face sim?it? prezen?a pe pia?a spot
Secretarul de Stat, Elena Dumitru: elaborarea unui Plan National de Actiune privind economia verde este esentiala
Secretarul de Stat, Elena Dumitru: elaborarea unui Plan National de Actiune privind economia verde este esentiala

In continuarea interventiilor care se desfasoara in deschiderea celei de-a 65-a sesiuni a Comisiei Economice a ONU pentru Europa (CEE/ONU), ce are loc in aceasta perioada la Geneva, Elvetia, sunt dezbateri referitoare la viitoarele directii de urmat in ceea ce priveste rezultatele Conferintei ONU privind Dezvoltarea Durabila din 2012 („Rio + 20”) si agenda de dezvoltare post–2015.

Astfel, in cadrul Panelului la nivel inalt privind viitorul dezvoltarii durabile: de la tranzitie la transformare, intervenientii au subliniat, in principal, necesitatea intensificarii actiunilor sinergice, intr-o maniera integrata, in promovarea si asigurarea dezvoltarii durabile.

In sustinerea ideilor prezentate de reprezentantul UE cu ocazia acestor discutii, Romania, prin conducatorul delegatiei, Secretar de Stat Elena Dumitru, a evidentiat faptul ca economia verde este un obiectiv major al dezvoltarii durabile, respectiv stimularea investitiilor in diferite sectoare economice, care pot utiliza durabil capitalul natural si ecosistemele intr-un mod cat mai eficient. „Trecerea la o economie verde are insa un caracter voluntar, fiecare tara trebuind sa adopte masuri in functie de propria dezvoltare. In acest sens, elaborarea unui Plan National de Actiune privind economia verde este esentiala”, a precizat Secretarul de Stat, Elena Dumitru.

In acelasi timp, a fost evidentiata dimensiunea de gen, care trebuie luata in considerare in toate actiunile care se intreprind sau se vor intreprinde in acest sens la nivel local, national, regional si international.

In interventia sa, seful delegatiei romane a subliniat totodata concentrarea actiunilor pentru dezvoltarea sectoarelor cu un potential ridicat de utilizare eficienta a resurselor, cum ar fi, schemele de investitii verzi pentru promovarea tehnologiilor privind utilizarea energiilor din surse regenerabile, managementul integrat al deseurilor, reabilitarea cladirilor.

“O economie circulara, care sa vizeze utilizarea eficienta a resurselor si care sa integreze o productie mai curata si o industrie mai ecologica trebuie sa fie luata pe viitor in considerare”, a subliniat Secretarul de Stat.

Referitor la promovarea acestei noi abordari, Secretarul de Stat a subliniat importanta stabilirii unei colaborari cat mai stranse a autoritatilor guvernamentale cu mediul de afaceri si consumatorii, dand ca exemplu si participarea activa a Romaniei in Programul UE URBACT.

“In acelasi timp, sunt necesare investitii in inovare, cercetare si dezvoltare, care sa contribuie la imbunatatirea eficientei resurselor si a tehnologiilor curate, precum si in formarea si reconversia profesionala, pentru a asigura utilizarea si aplicarea la capacitate maxima a noilor tehnologii verzi”, a adaugat seful delegatiei Romaniei.

La aceasta ora au loc dezbateri in cadrul panelului referitor la implicarea regionala si perspectivele stabilirii unui cadru institutional post Rio+20.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *